A felhasználók közel fele megváltoztatná online szokásait

A felhasználók közel fele megváltoztatná online szokásait

A felhasználók több mint 40 százaléka újévi fogadalomként megváltoztatná digitális szokásait 2020-ban. A Kaspersky egyik kutatása szerint a többség a kütyüjeikkel eltöltött időt szeretné csökkenteni.

Az előző évben rájárt a rúd a személyes adatainkra. A jelszólopások mértéke 60 százalékkal nőtt 2018hoz képest, a bejelentkezési adatlopások is emelkedőben voltak – az online pornó- és felnőttoldalak esetében különösen nagyot, több mint 100 százalékot nőttek.

Ez ahhoz vezetett, hogy az internethasználók nagyjából fele (56%) érzi úgy, hogy a teljes körű személyesadat-biztonság a modern digitális korban lehetetlen, háromból egy ember (32,3%) pedig bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudná megfelelően megvédeni online privát szféráját. Nem meglepetés tehát, hogy egy új Kaspersky-kérdőív eredménye szerint a megkérdezettek 42,3 százaléka a klasszikus „fogyás, egészséges életmód” fogadalom helyett inkább egy digitális újévi váltást szeretne elérni az idei évben. A kutatás szerint az emberek számára egyre fontosabb, hogy az online viselkedésük mind igényesebb és biztonságosabb legyen, ezt pedig első lépésben az erősebb jelszavak használatával, a kiberstressz-szint csökkentésével kívánják elérni.

Az elvégzett kérdőív megmutatta, hogy több terület is van, ahol az emberek változtatni szeretnének – mint a képernyő előtt töltött idő csökkentése, amit a válaszadók 29,1 százaléka szeretne elérni, a megkérdezettek 18,3 százaléka pedig idén nem úgy szeretne elaludni, hogy az okostelefon a párnán hever. Ebből is látszik, hogy a digitális detox népszerűsége továbbra emelkedik. A válaszadók negyede több biztonsági mentést szeretne készíteni, illetve nagyobb rendszerességgel tisztítani számítógépük asztalát, 11,2 százalék pedig szeretné törölni azokat a Facebook ismerősöket, akikkel sosem találkoztak személyesen. Úgy tűnik, hogy a tudatosabb kiber-életmód mindenképp egy 2020-as trend lesz.

Végül a kutatást végző Kaspersky tanácsokat is ad a felhasználóknak, hogy 2020-ban jobbá tegyük a digitális életünket. Az összes, online tranzakciókhoz – bankolás, vásárlás, szocializáció – használt eszköz biztosítása, frissítésekkel és az internetbiztonsági előírások alkalmazásával. Használjunk egyedi, komplex jelszavakat az összes online fiókhoz. Gondosan vizsgáljuk felül az adatvédelmi és biztonsági beállításokat, korlátozzuk a láthatóságot és a megoszthatóságot. Tiltsuk le a használaton kívüli alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Rendszeresen töröljük a nyomkövetési és helyszínmeghatározási szolgáltatásokat és a sütiket. Ellenőrizzük le az e-mail-címünket olyan szolgáltatásokkal, mint például a „Have I Been Pwned”, annak kiderítésére, hogy kompromittálódott-e bármelyik fiókunk.

(szl)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?