Krizantémtermelők tanácskoztak Nyárasdon

krizantém

A nyárasdi Agrocentrum szakmai napot tartott tavaly november közepén krizantémtermelőknek. A dátumot szándékosan úgy időzítették, hogy a szezon után kerüljön rá sor, amikor már megvonták a mérleget, mennyi volt a bevétel, melyik fajta hogyan viselkedett, melyik okozott csalódást, illetve melyik múlta felül a terveket.

A szakmai napon Kővári András, a Kővári Krizantém Kft. képviselője elemezte a termelői eladási árakat és a piaci viszonyokat. Felhívta a termelők figyelmét, hogy úgy tudnak maguknak időt spórolni, ha minél később ültetik el a gyökeres krizantémdugványokat. Így lerövidül az ápolási idő, kevesebb idejük lesz a kártevő rovaroknak a kifejlődésre. A vírusos fertőzések esetében főleg a tripszekre kell odafigyelni, de az atkák és a levéltetvek is terjesztik a vírust, ami ellen, mint tudjuk, nincs igazán hatékony védekezés. A tripsz távoltartásának első feltétele a gyommentes állomány. E célból ajánlotta ültetés előtt Stomp gyomirtóval kezelni az ágyásokat, de a növényház egész területét is. A dózis 30–50 ml 10 liter vízhez 100 m2 területre.

A védekezésben nagy segítségünkre lehetnek a színcsapdák – a ragacsos sárga és kék lapok, amelyeken könnyebben észlelhetjük a rovarok rajzását.

Az idén is erős volt a napsugárzás a nyáron, a vágott krizantémoknál fennállt a túlnyílás veszélye. Ilyenkor kívülről takarni kell az állományt 3-4 napig, majd 3 napra levesszük a takarófóliát. A takarás alatt nem locsolunk és nem permetezünk, nehogy a botritis elszaporodjon.

A talaj előkészítése

A talaj előkészítéséről, valamint az ültetés utáni tápanyag-utánpótlásról tartott értékes előadást Dr. Lammel Kálmánné talajerőtani és tápanyag-utánpótlási szakember, a FLORACHEM BT képviselője. Arra kérte a termelőket, hogy még mielőtt belekezdenének a krizantémültetésbe, először vizsgáltassák ki az öntözővizet, vegyenek az ágyásokból talajmintát és elemeztessék a talajukat. Csak ezek alapján töltsék fel a talajt a szükséges tápanyagokkal.

Az öntözővizet elég évente egyszer kivizsgálni, a talajvizsgálatot azonban érdemes augusztusban, a bimbóképződés kezdetekor megismételni, és a szerint módosítani a tápoldatozást. Az alapműtrágyához mindig ajánl bedolgozni kalciumot, mivel ez a növényi növekedés egyik legfontosabb tápanyaga. Ahhoz, hogy a virág a fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkezzen, szép legyen a levélzete, a színintenzitása, s hogy a végén ne hulljon a szirma szállításkor, ezekért is a kalcium felel.

Az öntözővíz alapvető fontosságú a termesztésben. Legideálisabb lenne összegyűjtött esővízzel öntözni. Ez persze nem egyszerű dolog, ezért azt ajánlotta, hogy legalább a permetezéshez használjanak esővizet, így sokkal hatásosabb lesz a permetezés.

A termesztés kezdetén a tápanyag aránya 2 nitrogén:1 kálium. Mindegy, hogy melyik gyártó műtrágyáját használjuk, a lényeg az arány. Augusztus elején, az indukciós idő kezdetén átfordítjuk az arányt 1 nitrogén:1,3 kálium arányra. Ahogy hűvösödik az idő, ismét változtatunk rajta, 1 nitrogén:1,5 kálium arányig. Arányosan inkább alacsonyabb tápanyagszintet tartunk, mintha egy-egy elem kiugróan magas szintet érne el.

A krizantém vegyszeres védelme

Szintén a FLORACHEM BT képviseletében tartott előadást Ferencz Máté növényorvos. Bár egyre több vegyszert vonnak ki az utóbbi évek során az unióban, azért bemutatott néhány újdonságot is a vegyszerek területén. Kitért arra, hogy a paradicsom bronzfoltosságát okozó vírust úgy tudjuk kivédeni, ha védekezünk a tripsz ellen. Erre alkalmas új szer a Benevia, amelynek esőállósága kiváló és magas hőmérsékleten is jól teljesít. A tripszeken kívül jól hat a levéltetvekre, molytetvekre, lepkékre, molyokra, bogarakra, legyekre.

A kevés új készítmény közé tartozik a felszívódó Oberon, melynek szintén teljesen új a hatásmechanizmusa. Kiválóan hat atkákra és molytetvekre. Atkák ellen hatásos az Ortus + Nissorun koktél. Az egyik a felnőtt egyedekre, a másik a tojásokra hat. Jó páros a Vertimec a Zoommal. Tudni kell viszont, hogy a Vertimec nagy melegben perzsel. Nagyon jó kontaktszer atkák ellen még a Floramite.

Az idén jelent meg a Shivanto rovarölő szer, amelyet egy kelet-ázsiai gyógynövényből fejlesztettek ki. Megtöri a rezisztenciát, teljesen más alapokon hat, mint az eddig ismert szerek. Levéltetvek, üvegházi molytetvek, kabócák ellen ajánlotta.

Nagy károkat tud okozni a bagolylepke, illetve annak hernyói. Ez ellen fejlesztették ki a Coragent, de használhatunk Affirm és Steward készítményeket is. A Coragen egy príma felszívódó anyag, viszi a tojást, lárvát és a kifejlett egyedet is. A régebbi szerek közül szóba jöhet a Mospilan, Karate Zeon, Decis Protech, ezek hátránya, hogy csak akkor hatnak, ha eltaláljuk velük a kártevőt.

Természetes védekezés a kártevőkkel szemben

Egészen más aspektusból közelítette meg a növényvédelem problematikáját Tamašek Zoltán, a biológiai növényvédelem nagy tudású szakembere, a BIOTOMAL Kft. képviselője. Szerinte már mindent odatettünk a talajba, a termelésbe, amit csak lehetett. Az évek során magasfokú rezisztencia alakult ki a hagyományos, vegyszeres növényvédő szerekkel szemben. Ezért „újra kell gondolni” a növényvédelmet. Elmondta, a biológiai növényvédelem akkor hatásos, ha a termelő, aki használja, hisz benne.

Tripszek ellen az Artis Pro gombakészítményt ajánlotta a termelőknek. Ősszel kell alkalmazni, miután kitakarították a fóliaházakat, be kell dolgozni a talajba. A gombák ugyanis a tél folyamán is dolgoznak a talajban. Margóra megjegyezte, hogy az Artis Pro megoldja a diófák megbetegedésének a problémáját is, ha ősszel kipermetezzük a fa alá a talajra.

Új biológiai szer a Boundary, amellyel nagyon jó tapasztalatok vannak tripszek, atkák, szélesatkák, molytetvek és levéltetvek ellen. Ezt kombinálva javasolják kijuttatni Hunter és Trainer anyagokkal, amelyek biológiai növényi kivonatok. A növény ellenálló képességét nagymértékben növelik, s egyben védik az említett rovaroktól.

Hasonló az Oliveg, amely szójaolajból, köménymagolajból és egy fajta repelensből készül. Égeti a rovarok testét. Az olaj megnehezíti a kelést és a rovarok növekedését, megfojtja őket. A repelens pedig riasztja a rovart. Az Oliveg szintén hat a tetvek, tripszek, atkák és molytetvek ellen. Olaszországban nagyon jó eredményeket értek el vele epren, tojásgyümölcsön és más kultúrnövényeken. Nagy előnye, hogy alkalmas biotermesztésben is, nagyon hamar jelentkezik a hatása.

Az előadásokat kötetlen eszmecsere követte, hiszen az volt a szervezők célja a rendezvénnyel, hogy konkrét problémáikra nyújtsanak megoldást.

 

Angyal József

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?