A Magyar Közösségi Összefogás programja: három párt kompromisszuma

A Magyar Közösségi Összefogás programja: három párt kompromisszuma
Komárom |

A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) képviselői a komáromi Tiszti Pavilonban mutatták be választási programjukat először egy sajtótájékoztató, majd egy kampányrendezvény keretében.

A MKÖ választási listáját vezető Bárdos Gyula elmondta, olyan változásokat szeretnénk kieszközölni, amelyekre a felvidéki magyaroknak égető szükségük van.

„Az, amit tapasztaltunk az elmúlt évben, mindaz a szenny, ami felszínre került, a politika és a maffia összefonódása, valamint a kialakult helyzet tarthatatlan”

– fogalmazott, majd hozzátette, a szlovákiai magyarok statisztikai mutatói és a gyors asszimilációja miatt az eddiginél más és jobb módszerekre van szükség.

Meglátása szerint új időszakot jelez a három párt összefogása. Bárdos Gyula szerint ahhoz, hogy a szlovákiai magyarok egyenrangú állampolgároknak érezhessék magukat, ahhoz a törvényhozásban olyan változásokat kell elérni, amelyeket aztán nem lehet az éppen uralmon lévő kormány kénye-kedve szerint módosítani. Mint mondta, az eddigi megoldási kísérletek nem voltak sikeresek.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a 16 szakterületet érintő választási programjukat egyszerre nevezte útnak és úticélnak. Azt állítja, hogy az elmúlt 30 év legösszetettebb szlovákiai magyar programját sikerült összerakniuk az elmúlt hetekben.

„Több tucatnyi, elsősorban fiatal magyar szakértő munkája ez” – emelte ki.

Mint fogalmazott, „a jobb, a jobbik oldalon szeretnének állni“ az országos politikában, visszatérve ezzel a korábbi szlovákiai magyar hagyományokhoz. A jogállamiság helyreállítása mellett, amely a Smer-kormányok következményeinek felszámolását jelenti, olyan magyar alternatívát szeretnének kínálni, amely reálisan fel tudja zárkóztatni Dél-Szlovákiát és megállítani a magyarság fogyását.

Galéria

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a választási programot hárompárti kompromisszumnak nevezte, ami szerinte a fejlődéshez vezető út első lépése. Kihangsúlyozta, hogy egyértelműen Európa-orientált és feszültségmentes politikát szeretnének megvalósítani. A programból kiemelte többek közt a jogállamiság helyreállítására irányuló törekvéseket, az ÁFA-csalások megakadályozását, Dél-Szlovákia gazdasági fejlődésének ösztönzését, a vidéki mezőgazdasági termények előnyben való részesítését az importáruval szemben.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának arról beszélt, hogy nem véletlen a kampánynyitó rendezvényük helye és ideje, ugyanis tudatosan az 1994. január 8-i nagygyűlés évfordulójára szervezték.

„Egy nyilatkozatot fogadtak akkor el, amelyből 26 év alatt nagyon sok igazság megmaradt, és nagyon kevés dolog teljesült”

– mondta, majd kiemelte, hogy az elmúlt 10 év egymás legyőzéséről szólt, s az MKÖ programja most viszont az összefogást szorgalmazza. Szavai szerint a három párt tudatosította, hogy mindegyiküknek vissza kell lépni azért, hogy közben az egész közösség mehessen előre.

Újságírói kérdésekre válaszolva Mózes Szabolcs elmondta, hogy az autonómia ugyan nem szerepel konkrét programpontként a terveik között, de megjelenik a választási program különböző szegmenseiben. Simon Zsolt pedig arról is beszélt, hogy a választási kampányuk 900 ezer euróba fog kerülni, amelyből 500 ezret az MKP, 200-200 ezret pedig az MF és az Összefogás áll.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?