Január 10-ig még kérvényezhetik a levélszavazást a külföldön dolgozók

Összefogás

A szavazz.sk-n csak pár perc az egész.

Hozzávetőleg 300 ezer szlovák állampolgár tartósan külföldön él, közülük 30-50 ezer a felvidéki magyar. A szülőföldjükről való távozásuk, illetve vissza nem térésük elsődleges oka az, hogy Szlovákia szociálisan gyengébben teljesít, ezért sokan a határokon túl látják biztosabbnak saját megélhetésüket.

A decemberben létrehozott weboldalunk iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik: az elmúlt hétig 25 országból 502 egyéni felhasználó több mint 1800 alkalommal nyitotta meg a szavazz.sk oldalát, januárban pedig napi 50 körüli az új felhasználók száma. Az eddigi külföldi érdeklődők javarésze Magyarországon, az Egyesült Államokban, Csehországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Németországban él, de akadnak ázsiai és dél-amerikai felhasználók is.

A szavazás idején is külföldön tartózkodók már csak január 10-ig kérhetik meg az állandó lakhelyük szerinti önkormányzatot arra, hogy a megadott külföldi címükre postai úton küldjék el nekik a 25 szavazólapot és a válaszborítékot.

A külföldön élők véleményének megismerése érdekében online kérdőíves kutatást is végeztünk. A kérdőívet ezidáig több, mint 500 külföldön élő szlovákiai magyar töltötte ki. A kutatásból kiderült, hogy a külföldön dolgozók itthon a korrupcióban és az életszínvonal elmaradásában látják a legnagyobb problémát. Arra a kérdésre, hogy hogyan értékelik a jelenlegi kormányt, ¾-ük szerint nagyon gyenge, és változásra van szükség. A kutatás alapján 10-ből 9-en nem vetik el a hazatérés lehetőségét, de ehhez többségüknek konkrét munkalehetőségre, az életszínvonal javulására lenne szüksége.

A kutatás eredményei megerősítettek minket abban, hogy fontos a kapcsolat és a kommunikáció a külföldre vándorlottokkal. Intenzíven dolgozni kell ezzel a 30-40 ezer külföldön élő szlovákiai magyarral. Be kell őket vonni az itteni történésekbe, hisz ez fog dönteni arról, hogy hazatérnek-e.”

 – emelte ki Mózes Szabolcs, az Összefogás Mozgalom elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?