Korszerűbb szociális szolgáltatások Érsekújvárban

Korszerűbb szociális szolgáltatások Érsekújvárban
Érsekújvár |

Egyre nagyobb az igény az önkormányzat által nyújtott szociális, illetve gondozói szolgáltatások iránt, ezért a testület legutóbbi ülésén jóváhagyta az önrészt a munkaügyi tárca legújabb pályázatához.

Érsekújvárban 2003-tól alkalmaznak szociális terepmunkásokat. 2019-ben huszonnyolc szakképzett gondozó szolgálatait vehették igénybe az érsekújváriak. A terepmunkásokat a város a saját költségén képezte ki. Ebben az évben összesen hetvenhat gondozottjuk volt, akiknél több mint háromezer órát töltöttek.

A legfrissebb év végi adatok alapján jelenleg ötvenhárom hátrányos helyzetű, vagy mozgáskorlátozott, illetve idős és naponta házi gondozásra szoruló ügyfelük van a szociális dolgozóknak. A gondozást igénylők száma évközben folyamatosan változik. A gondozók elvégzik a szükséges háztartási munkákat és ebédet visznek a lakosoknak. Tizenhat gondozónő hordja szét az ételt, jelenleg huszonhárom kliens igényli ezt a szolgáltatást, másoknak otthon készítik el a kért ételt. Az ezzel kapcsolatos kiadások mintegy nyolcvanhat százalékát a város költségvetéséből fedezik.

A munkaügyi minisztérium támogatásával új ételkihordó gépkocsit vásárolna a város, a projekt összköltsége 20 527 euró, a város önrésze mintegy 2 ezer euró. A havi 350 eurónál alacsonyabb bevételből élők napi 1 eurót fizetnek a gondozói szolgáltatásokért, és ingyen kapják az ebédet a várostól. Azok, akiknek ennél magasabb bevétele van, de az nem éri el a havi 500 eurót, napi 1,50 eurót fizetnek a gondozásért és 75 centet egy ebédért. A havi 500 eurónál magasabb bevételből élőktől napi 2 euró gondozói díjat kér a város, és egy eurót az ebédért. A nappali foglalkoztatóközpont látogatása ingyenes, az éves tagság három euróba kerül.

A szociális terepmunkások naponta 7-től 16 óráig, a délutáni műszakban 16-tól 19 óráig látogatják a rászorulókat és látják el a teendőket a háztartásban. A szociális és gondozói szolgáltatásokról szóló városi rendeletet módosították, és jövő évtől Érsekújvárban is bevezetik a segélyhívó karkötő használatát. Azok az idős érsekújváriak, akiknek a bevétele nem haladja meg a havi 350 eurót, hét euró havi bérleti díjat fizetnek majd, az 500 eurónál alacsonyabb nyugdíjból élők havonta tizenegy, az 500 eurónál nagyobb bevételből élő nyugdíjasok tizennégy euróért bérelhetnek segélykarkötőt. Rosszullét vagy baleset esetén, amikor a sérült, idős ember nem tud magának segítséget hívni, életmentő lehet a segélyhívó karkötő használata. Az önkormányzat a városi rendőrséggel együttműködve vezeti be az SOS-karkötők használatát.

A karkötőt viselő váratlan egészségi probléma, vagy életveszély esetén egy gombnyomással jelzi a városi rendőrség dolgozóinak, hogy baj van. A rendőrök azonnal meg tudják állapítani a bajba jutott személy tartózkodási helyét.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?