Danko: Čaputovának tájékozódnia kell arról, mi történik a hadseregben

Andrej Danko
Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek tájékozódnia kell arról, mi történik a hadseregben, valamint a közel-keleti helyzetről is informálódnia kell – fogalmazott Andrej Danko, a parlament elnöke. A keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányhivatalnak óvatosan kell kezelnie a médiának nyújtott információkat.

Danko sürgette a köztársasági elnököt, hogy érdeklődjön a hadsereg helyzetéről.

„Tisztelem az elnöki hivatalt, de kérem az elnök asszonyt, tegyen róla, hogy a katonák lássák, hogy az elnöki hivatal érdeklődik irántuk ebben a helyzetben”

– mondta kedden a parlament elnöke.

Danko szerint a kormányhivatal hozzáállása „nem volt szerencsés”, nem megfelelően bocsátotta rendelkezésre az Irakban szolgáló különleges alakulatról szóló információkat. Szerinte nem kellene nyilvánosságra hozni, hogy pontosan hová vezényelték át a szlovák katonákat. Robert Fico, a Smer elnöke a keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy a szlovák katonák Kuvaitban tartózkodnak.

Danko rámutatott, hogy a katonák nem „harcolni” mentek Irakba, hanem hogy az „ellenséges iszlám államról” tájékoztassanak. Elmondása szerint ha olyan helyzet állna elő, Szlovákia nem vehet részt az USA és Irán közötti katonai konfliktusban. Hozzátette, Peter Pellegrini miniszterelnöknek (Smer) és a köztársasági elnöknek világosan ki kell mondania, hogy ez az Amerikai Egyesült Államok felelőssége.

Az SNS elnöke hangsúlyozta, hogy el kell ítélni az amerikai támadást, elvárja, hogy komoly párbeszédet kezdjenek a témáról, és megpróbálja kezdeményezni, hogy a szlovák parlament állást foglaljon a kérdésben. Többféle változatáról beszélt. „Igyekszem egy olyan állásfoglalás elfogadását kezdeményezni, amely egyértelműen leszögezi, hogy a partnerállamok nem cselekedhetnek individuálisan ilyen kockázatos helyzetekben” – mondta, és hozzátette, az állásfoglalás a katonák hazarendelésére is kitérhet, és ezt meg akarja vitatni Miroslav Lajčák külügyminiszterrel (Smer-jelölt), a miniszterelnökkel és a koalíciós partnerekkel is.

Danko a január 21-re tervezett parlamenti ülés előtt foglalkozni szeretne a közel-keleti helyzettel. Reméli, a koalíciós tanács ülésén a pártvezetők meg fogják magyarázni a hozzáállásukat. Danko azt mondta, különbséget lát Fico és Pellegrini kijelentései között.

A közel-keleti feszültség pénteken (január 3.) fokozódott, amikor amerikai katonák megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. A NATO-csapatok ideiglenesen felfüggesztették iraki missziójukat, de az iraki hatóságokkal való egyeztetés után készek folytatni a munkát. A helyzet hét, Irakban szolgálatot teljesítő szlovák katonát érint közvetlenül, ők – a biztonsági előírásoknak megfelelően – elhagyták az országot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?