Hol kaphatunk segítséget?

ll

Szlovákia stratégiát dolgozott ki a gyermekek erőszak elleni védelmére, a kormány 2014-ben hagyta jóvá. Célja az, hogy láthatóvá tegye a gyermekek elleni erőszakot a nyilvánosság számára, s tájékoztasson arról, hol kérhetnek segítséget az érintettek.

A gyermekek jogaival foglalkozó civil szervezetek weboldalán, de a kormány által működtetett webhelyeken is megtalálhatók azok az információk, amelyek segítenek a problémák kezelésében.

* https://detstvobeznasilia.gov.sk/

A weboldalon fontos információk vannak arról, hogyan kezelhető az erőszak, hová fordulhatnak az érintettek, hol kérhetnek segítséget. Ezek főként a gyermekek szociális jogvédelmét biztosító intézetek, amelyek minden kerületben működnek, anyák és gyermekeik számára vagy csak gyermekek számára létesült krízisközpontok és olyan szervezetek, amelyektől tanácsot, de segítséget is kérhet mind a szülő, mind a gyermek, mind a pedagógus vagy az a felnőtt, aki segíteni szeretne.

* https://www.gender.gov.sk/zastavmenasilie/kmc/

A nemi alapú erőszak megszüntetésére alakult koordinációs és módszertani központ Pozsonyban működik, s a Család- és Munkaügyi Kutatóintézet égisze alatt biztosítja mindazt a szakmai munkát, amelyre a családon belüli és nők elleni erőszak felszámolásához szükség van. A központ felvilágosító, megelőző munkát végez országszerte.

Ha bármilyen gyanú merül fel, hogy a gyermek erőszak áldozata, a következő szervezetekhez lehet fordulni:

* A szociális és jogvédelmi, valamint szociális gondnokság szerve (orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately), amely a 0800 19 12 22-es, ingyenesen hívható számon is elérhető, s anonim bejelentést is lehet tenni nála.

* A rendőrség – felkereshetik az illetékes körzeti rendőrőrsöt, vagy hívhatják a 158-as ingyenes számot (ha a gyermek egészsége vagy élete veszélyben van, esetleg bűntény áldozata lett, a rendőrséget kell hívni).

Ha bármilyen kérdésük van, a gyermek biztonsága végett hívhatók az alábbi számok:

* Gyermekbiztonsági vonal: 116 111 – állandó jelleggel működik

* Gyermekbiztonsági vonal, Katica Polgári Társulás vonala (o. z. Li(e)nka): 055/234 72 72, hétfő–péntek 14:00–20:00

Nagyon fontos, hogy a gyermek közelében legyen olyan ember, akiben megbízhat. Ha például a pedagógus vagy a szülő észreveszi, hogy a gyermekkel nincs valami rendben, felmerül a zaklatás vagy az erőszak bármely formájának gyanúja, próbáljon meg őszintén elbeszélgetni vele. Természetesen ehhez olyan bizalmi kapcsolatot kell kialakítania, amelyben a gyermek biztonságban érzi magát, és el meri mondani, hogy mi történt. Amikor a bizalmába fogad bennünket, fontos, hogy a megfelelő szavakat használjuk. Soha ne kérdezzünk vissza, hogy ő mit csinált, vagy ne kérdezzünk olyat, amiből ő érezné bűnösnek magát áldozatként. Keressünk egy szakembert, aki tanácsot tud adni abban, hogyan beszélgessünk a gyermekkel, és melyik intézményt szólítsuk, meg, ha segítségre van szükségünk. Az első lépés az iskolapszichológus kellene, hogy legyen, de az iskola vezetőségét is figyelmeztetnünk kell, s pontosan tudnia kell neki, mi a teendő. Ha a probléma megoldása túl esik az iskola kompetenciáján, kötelessége felkeresni vagy bejelenteni azt a megfelelő szerveknek, szakemberek segítségét kérni. A szülő tájékoztatása is fontos, de nagyon nagy körültekintéssel kell eljárni, ha fennáll annak a lehetősége, hogy éppen a szülő az elkövető.

Bolemant Lilla, a Nők és Gyermekek Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?