Milliókat visznek el az idős emberektől a csalók

t

Számtalanszor felhívtuk már idős olvasóink figyelmét arra, hogy idegeneket ne engedjenek be a házukba, udvarukba, pénzt senkinek se adjanak, és semmilyen, a családtagokat érintő rémhírt ne higgyenek el, ha ismeretlen embertől hallják. Mégis mindig akadnak, akiket a bűnözőknek sikerül megkárosítaniuk.

Mert a csalók egyre találékonyabbak, és sajnos, egyre bátrabbak is. A más világban felnőtt idős emberek pedig egyre védtelenebbek, mert azt hiszik, hogy ilyet ki sem lehet találni. Pedig lehet, akár olyat is, hogy az unokájuk balesetet okozott, és súlyosan megsérült, olyannyira, hogy elharapta a nyelvét, s nem tud beszélni. Most kórházban van, de a kezelőorvosa – akinek a csaló kiadja magát – volt olyan kedves, hogy eljött a nagymamához a pénzért, amely ahhoz kell, hogy az egészből ne legyen rendőrségi ügy, és az unoka ne veszítse el a jogosítványát. Ez a legújabb trükk.

Hiszékenyek és óvatlanok

A csalók előszeretettel keresnek fel olyan idős embereket, akiknek az unokája hivatásos sofőr, vagy autóval jár munkába, és tudják, hogy szüksége van a jogosítványára. „De gyakran mondják azt is, hogy a másik autó vezetője szenvedett sérülést, és annak kell a pénz, hogy ne jelentse az esetet a rendőrségen. Vagy orvosnak, ápolónak adják ki magukat, és gyakran még a bankba is elkísérik az idős embert, hogy pénzt vegyen ki. A nyáron egy 87 éves trencséni öregúr az összes megtakarítását – több tízezer eurót– odaadta így ismeretleneknek” – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának munkatársa.

A rendőrség évek óta rendszeresen figyelmeztet a hamis gázóra-leolvasókra, nyugdíjpótlék-kézbesítőkre, árusokra és főleg az unokamesével érkező csalókra. Inkább kevesebb, mint több sikerrel, mert az idős emberek általában nem olvassák az interneten a rendőrségi felhívásokat, és ha a tévében látnak, a rádióban hallanak hasonló esetet, azt gondolják, velük ez nem történhet meg. „Önmagát ritkán gondolja az idős ember kiszolgáltatottnak, lassúbb felfogásúnak, a legtöbben azt hiszik, még mindig olyan fürge észjárásúak, mint fiatal korukban. Azzal sem számolnak, hogy akkor más volt a világ, a szomszédok figyeltek egymásra, s nem volt ennyi autó, hogy a harmadik járásból jöjjenek és azonnal el is tűnhessenek a csalók. A gyanútlan idős ember egy jelentéktelennek tűnő beszélgetés során sok mindent hajlandó elárulni magáról. Főleg, ha magányos, mert örül, hogy valaki érdeklődik iránta” – magyarázza Kristína Havlasová időskori problémákra szakosodott pszichológus.

Begyűjtik az információkat

Gyakran épp ilyen beszélgetések alkalmával – a parkban, boltban, buszon – szerzik meg a csalók a szükséges információkat. Főleg az érdekli őket, egyedül él-e az idős ember, ki és mikor látogatja, van-e unokája, mekkora a nyugdíja, és tart-e pénzt otthon. Ezek mind olyan témák, amelyekről a nyugdíjasok szívesen beszélnek. Aztán egyszer csak beállít hozzájuk valaki, aki az unokájuk barátjának vagy újabban orvosnak adja ki magát, és közli a halálra rémült idős emberrel, hogy az unokája veszélyben van.

„Mindig mondanak valami személyes információt, az unoka szakmájáról, kedvteléséről, arról, hová tartott épp autóval. Ma, amikor mindenki mindent megoszt a közösségi oldalakon, nagyon könnyű ilyesmiket megtudni valakiről” – figyelmeztet Denisa Bárdyová. Az ilyen személyes apróságok teszik hihetővé a vadidegenek által mondott történetet és késztetik arra az idős embereket, hogy odaadják a csalóknak az összes pénzüket, amelyet otthon találnak, vagy ha az kevés, a számlájukról vegyenek ki. Olvasónkat, aki épp arra készült, hogy a helyi postán vegyen ki a Postabankban vezetett számlájáról kétezer eurót, a posta vezetőjének ébersége mentette meg.

Gyanút fogtak a postán

A férfi, aki felkereste, azt mondta, hogy az unokája elütött egy gyereket, de annak szerencsére csak a keze tört el, és ha nem akarják, hogy a gyerek apja kihívja a rendőröket, kétezer eurót kell fizetni. „Nem kételkedtem, mert tudtam, hogy az unokám gyorsan hajt, meg hát azt is tudom, hogy nálunk pénzzel mindent el lehet intézni. Sajnáltam az unokámat, ezért még meg is kérdeztem, mit tegyek, mert otthon nincs ennyi pénzem. A férfi azt mondta, nem baj, elkísér a bankba, és ott azonnal utalhatom a pénzt a sérült gyerek szüleinek számlájára. El is kísért, de a posta vezetője gyanút fogott, mert megkérdezte tőle, ki ő, majd pedig tőlem, hogy miért akarok ennyi pénzt utalni. Erre a férfinak hirtelen eszébe jutott, hogy nyitva felejtette az autóját. Épp csak elmondtam, mit akart az illető, és mire kimentünk, már nem volt ott. Sütöttem is másnap a postavezetőnek egy tepsi kalácsot, mert ha ő nincs, én bizony odaadom azt a pénzt. Aztán még hallgathattam volna az unokámtól, hogy milyen ostoba vagyok” – mesélte el neve elhallgatását kérve 75 éves olvasónk.

Története sajnos, nem egyedi. Mire a nyugdíjasok egy része megjegyzi, hogy az ilyen csalók balesetről beszélnek, addigra jön az új trükk, és már nemcsak másnak okozott sérülést az unoka, hanem ő is megsérült, annyira, hogy beszélni sem lehet vele. „Odáig mennek, hogy már két esetben is valódi orvos nevével mutatkoztak be. Ha az idős ember gyanakvó, akkor jönnek a személyes információk vagy az érzelmi zsarolás” – mondja Bárdyová.

Vérnyomást mér, kerítést fest

A fenti nem az egyetlen módszer, a csalók nagyon leleményesek. Kínálhatnak előnyös szerződést a gáz- vagy áramszolgáltatóval, házhoz hozhatnak ajándékot, nyereményt, mérhetik az ablakok szigetelését, az energiafogyasztást, de akár az idős emberek vérnyomását is. Egy kassai idős asszonytól tavaly úgy raboltak el több ezer eurót, hogy azt mondták neki, orvostanhallgatók, és a szakdolgozatukhoz készítenek felmérést az idős emberek egészségi állapotáról. Egy 80 éves asszonynak Nyitra mellett felajánlották, hogy kitakarítják az udvarát, felássák a kertjét, még a kerítést is lefestik. Annyira megörült, hogy száz euró előleget adott nekik, vegyék meg a festéket is. Többé nem látta őket.

2018-ban 354 esetben váltak csalók áldozataivá Szlovákiában idős emberek, s a nekik okozott kár meghaladta a 3,7 milliót. 2019-ben már december elején több volt a károsult, és az okozott kár is; az összesítés februárban várható. „Biztos, hogy több eset történt, mint amennyiről tudunk, mert a néhány száz eurós kárt az érintettek gyakran nem jelentik a rendőrségen. Szégyellik, hogy óvatlanok voltak, félnek, hogy bosszút állnak rajtuk a csalók, de arra is van példa, hogy valaki még hónapok múltán is várja, hogy elhozzák neki a megrendelt ablakokat, holott már a telefonszám sem valódi, amelyet meghagytak neki” – mondja Denisa Bárdyová.

Matricás kampány

A bejelentett eseteknek alig negyedében sikerül a rendőrségnek elfognia a csalókat. Főleg olyan esetekben tudja, ha valaki megjegyezte a rendszámot, a helyi térfigyelő kamera felvételein láthatók, vagy újra és újra próbálkoznak, s több áldozat is jó személyleírást ad róluk. A nyomozást bonyolítja, hogy kevés idős ember képes pontosan elmondani, hogyan néztek ki, és mit mondtak. Sokan utólag ijednek meg annyira, hogy szinte semmire sem emlékeznek.

Nemcsak csalók, hanem agresszív bűnözők is veszélyeztetik az idős emberek vagyonát és testi épségét. Szlovákiában évente mintegy 500 idős embert támadnak meg az utcán, és rabolják el a táskáját, pénztárcáját, óráját. Az áldozatok többsége nő. Ennek az oka, hogy ők láthatóan hordják a táskájukat, ékszereiket. Az utcai támadások száma a biztonsági kameráknak köszönhetően csökken, a bűnözők ma már inkább az idős emberek ajtaján kopogtatnak. Ezért indított a rendőrség felvilágosító kampányt, melynek keretében „Csaló, engem nem lopsz meg!” feliratú matricákat, valamint a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó szórólapokat osztanak ki az idős embereknek bűnmegelőzéssel foglalkozó rendőrök. A szórólapok érthető formában ismertetik a leggyakrabban alkalmazott trükköket, valamint az arra vonatkozó tanácsokat, hogy mit tegyen az idős ember, ha nyomást gyakorolnak rá. Egyszerű, de hatásos megoldás lehet az ajtóra ragasztott matrica is, hiszen azt üzeni a próbálkozóknak, hogy a lakás tulajdonosa tájékozott, és nem hagyja magát félrevezetni. Csak nehogy a végén bűnmegelőzési rendőrségi szakembernek adják ki magukat a furfangos bűnözők.

Mi segíthet csalók ellen?

  • Senkit se engedjünk be az otthonunkba, akit nem ismerünk, vagy nem mi hívtunk (pl. szerelő)!

  • Idegeneknek ne beszéljünk családunk tagjairól, anyagi helyzetünkről, életvitelünkről!

  • Ha valamelyik energiaszolgáltató szakemberei jelentkeznek, kérjünk tőlük igazolást, a valódiaknál van ilyen!

  • Nyugdíjat, biztosításból járó kifizetést, pénznyereményt soha nem visznek házhoz.

  • Ismeretlen embernek semmilyen munkára vagy megrendelésre ne adjunk előleget.

  • Idegent ne hagyjunk felügyelet nélkül a lakásban. Ha vizet kér, jöjjön velünk a konyhába, nyugodtan mondjuk neki azt, hogy a csalóktól tartunk. Ha a mosdóba megy ki, tartsuk szemmel.

  • A családtagokkal egyezzünk meg, milyen módon értesítsenek, ha gond van. Hogyha más hivatkozik rájuk, mielőtt bármit tennénk, hívjuk fel őket.

  • Soha ne tartsunk otthon nagy összegű pénzt, és a bankból se vegyünk ki azért, mert egy idegen ember ezt kéri!

  • Tartsuk észben, hogy ha családunk valamelyik tagja nagy bajban van, arról egyedül a rendőrség vagy a kórház tájékoztathat, ők viszont soha nem kérnek pénzt.

Ki bántja az időseket?

  • A csalók és támadók 45 százaléka büntetett előéletű.

  • Egyharmaduk munkanélküli, további harmaduk alkoholista.

  • Kb. tíz százalékuk 18 éven aluli.

  • A többi 20 százalék bandába szerveződött megélhetési csaló, aki gyakran a banda főnökének dolgozik.

  • Az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket a bíróságok szigorúbban ítélik meg, mert az áldozatok a kiszolgáltatott kategóriába tartoznak.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?