A szeretetéhség áldozatai

hp

A sajtóhírek alapján azt is hihetnénk, soha nem volt ennyi erőszaktevő, gyermekeket molesztáló pedofil, mint az utóbbi években. De ez nem igaz: ferde hajlamú, kiskorúakkal visszaélő felnőttek mindig voltak, csak nem beszéltünk róluk. Végeredményben előrelépés, hogy már nem tabutéma a gyermekek szexuális bántalmazása.

Az utóbbi évben főleg két eset kapcsán szembesült a problémával a közvélemény: az egyik a Chachaland nyári tábor vezetőjének a rá bízott kislányokkal szembeni viselkedése, a másik Milan Chautur görögkatolikus püspök ügye, akit egy ma Angliában élő felnőtt nő vádol azzal, hogy kiskorában molesztálta. Mindkét ügyet a rendőrség vizsgálja, döntés még egyikben sem született, de a szakemberek szerint minden jel arra mutat, hogy a vádak megalapozottak. Az érintettek viselkedése ugyanis megfelel a pedofília Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott definíciójának. A fogalom a kis- és serdülőkorúak, azaz 16 évesnél fiatalabbak iránti szexuális vonzalmat jelenti, de a konkrét esetekben mindig azt kell vizsgálni, beteljesült-e ez a vágy.

Nem minden pedofil molesztál

Az, hogy valaki pedofil hajlamú, ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekeket molesztál: a legtöbb pedofil képes úrrá lenni az ösztönein és a megengedett keretek között közelíteni a gyerekekhez. Dušan Kešický szexuálpszichológus, bírósági szakértő szerint sok pedofilról nem is tudunk, mert legfeljebb a fantáziáiban éli ki vágyait. Az ilyen hajlamú személyek gyakran választják a pedagógusi, papi vagy más olyan pályát, ahol gyermekek közelében lehetnek, és könnyen, feltűnés nélkül a bizalmukba férkőzhetnek.

„Az, hogy egy bizonyos határt ne lépjenek át, már személyes integritás, jellem és érettség kérdése; hiszen más vágyainak sem enged az ember feltétlenül. De ha egy felnőtt jobban érzi magát gyermekek, mint felnőttek társaságában, és szinte csak gyerekekkel barátkozik, nem árt résen lenni, mert ez nem életszerű” – figyelmeztet Dušan Kešický. Vagyis ha a szülő azt látja, hogy egy másik felnőtt túlságosan törődik a gyermekével, ajándékokkal halmozza el, és a gyermek szinte függővé válik ettől a személytől, akkor résen kell lennie.

Akikre senki sem figyel

A fentiekből egyenesen következik, hogy leggyakrabban olyan gyermekek válnak pedofilok áldozatává, akikre senki sem figyel. Ez nem feltétlenül jelent szociálisan hátrányos helyzetű közeget: a felsőbb társadalmi réteghez tartozó, jó anyagi helyzetben lévő családoknál is előfordul a gyermekek elleni erőszak.

„Az elkövető lehet apa, nevelőapa, közeli rokon, családi barát, de olyan idegen is, akit a gyermek a közösségi oldalakon ismert meg. A közös nevező mindig az, hogy a gyermek magányos, elhagyatott, és figyelmet, támogatást kap. Az igazi pedofil általában nagyon kedves, törődik vele, meghallgatja, megérti, van rá ideje, elviszi szórakozni, megajándékozza. Minél inkább elhanyagolnak valakit a szülei – és ez főleg a rá szánt időt, az igazi törődést jelenti, nem pedig anyagiakat –, annál könnyebben válhat áldozattá, hiszen mindazt, amit otthon kellene megkapnia, tőle kapja meg. Észrevétlenül egyre jobban kötődik hozzá, elfogadja a testi érintkezést is, hiszen ez a figyelem és szeretet ára” – mondja Jozef Hašto pszichiáter, aki szerint nemcsak a pedofil, hanem az áldozat is beteg: szeretetéhségben szenved.

A közös titok

A kiskorú áldozatok nem feltétlenül érzékelik erőszaknak azt, amit a felnőtt tesz velük, de attól még az. Ha szeretünk valakit, vagy hálát érzünk, mert törődik velünk, hajlamosak vagyunk olyasmit is elfogadni tőle, ami kellemetlen nekünk. Hatványozottan igaz ez a gyermekek esetében, akiknek még nincs elég információjuk arról, melyek a tiltott érintések, cselekedetek, és mit nem engedhetnek meg még a közeli hozzátartozónak sem. Ez kezdetben nem is kell, hogy érintés legyen, sok pedofil úgy kezdi, hogy félmeztelen, meztelen fényképet kér a gyermekről, vagy azt, hogy vetkőzzön le előtte, mondjuk, ajándék fejében, aztán egyre tovább megy, s a gyermek természetesnek veszi ezt a fokozatosságot.

„A pedofil indítékú szexuális kapcsolat annál bonyolultabb, hogy a gyermek számára is kellemes lehet, mert korán felébrednek a vágyai, vagy már épp abban a korban van, amikor fogékony a nemi stimulációra. Ilyenkor függőség alakul ki: hiába érzi, hogy ez nem helyénvaló, érzelmileg kötődik a felnőtthöz, és nem akarja megbántani, elárulni őt. A pedofilok gyakran meg is zsarolják áldozataikat, hogy ha valakinek elárulják a titkukat, akkor nagy baj lesz, vége szakad kettejük titkos szövetségének. A közös titok mindig nagyon fontos ezekben a kapcsolatokban, az áldozatok gyakran azért nem észlelik, hogy helytelen a tettük, mert a felnőtt elhiteti velük, hogy a kettejük közti kötődést senki sem értené meg, mindenki féltékeny rájuk, irigyli őket” – magyarázza Hašto doktor.

Érzelmi zsarolók

A következő stádium az, amikor a pedofil érzelmileg zsarolja áldozatát, azzal tartja sakkban, hogy ha elárulja a titkukat, akkor neki okoz bajt. „Amikor a pedofília áldozatairól beszélünk, mindig egy gyermek fejével kell gondolkoznunk, márpedig egy gyermek kötődik ahhoz, aki törődik vele. Ezért nem kérnek segítséget az áldozatok, és ezért hosszú folyamat, amíg ráébrednek, hogy manipulálták őket. Minden pedofil nagy manipulátor: megnyeri, behálózza, függővé teszi az áldozatot, olyannyira, hogy az hazudni is kész érte.”

Ezért olyan nehéz leleplezni és felelősségre vonni a kiskorúakat molesztáló felnőtteket, akiket gyakran egyfajta társadalmi megegyezés is véd. „A mi köreinkben ilyesmi nem történhet”-féle hozzáállás sok zaklatót mentett fel a felelősség alól, és még több áldozatot kényszerített tehetetlenségre. A zaklatók ugyanis általában közeli rokonok, tanárok vagy papok – vagyis olyan személyek, akikben a gyermek feltétel nélkül megbízik, akiknek nem mer ellentmondani, sőt, azt hiszi, lakolni fog, ha elárulja. Ezekre a bántalmazásokra sokszor csak évek múltán derül fény, amikor az áldozat tudatosítja, mit tettek vele; ezért olyan sok most a bántalmazási botrány. „Az áldozatok végre meg mernek szólalni, erőt merítenek egymásból. Ez jó és fontos, mert minél többet beszélünk a dologról, annál jobban tudják a szülők, mire figyeljenek. De még fontosabb, hogy minél több időt szenteljenek a gyermekeiknek, foglalkozzanak velük, mert az a gyerek, akivel törődnek, nem érzi szükségét, hogy idegenekkel alakítson ki bizalmas kapcsolatot” – figyelmeztet Jozef Hašto.

A pedofilok jogai?

Az ókori Görögországban és Rómában megengedett volt a pedofília, a középkorban sem csodálkozott senki azon, ha valaki 12-13 éves serdülő lányt választott ágyasul, feleségül, de ma ez a viselkedés már elfogadhatatlan, sőt büntetendő. Vannak ugyan törekvések a pedofilok jogainak elismeréséért és a pedofília legalizációjáért, de ezeket bízvást tekinthetjük eleve kudarcra ítélt próbálkozásoknak. Érdekesebb kérdés, hogyan kell a környezetének egy pedofilra tekintenie, aki gyanúba keveredett, eljárás folyt ellene, esetleg el is ítélték, de felmentették, vagy letöltötte a büntetését. Vagy arra, aki esetleg el is mondja magáról, hogy gyermekek iránt érez szexuális vonzalmat, mint ahogyan az egyik szlovák napilap nyáron megjelent cikkében nyilatkozta egy csehországi pedagógus, azt állítva, hogy a kollégái ezt elfogadták.

„Mindenkinek kell, hogy legyen esélye új életet kezdeni, és ha a pedofil tudatosítja, hogy ez a problémája, dolgozik magán, szakember segítségét kéri, akkor meg is érdemli ezt az esélyt” – véli a pszichiáter. „Könnyebb új munkahelyen, lakhelyen kezdeni, bár ma a híre mindenkit elkísér. Azt nem tartom életszerűnek, hogy valaki, aki folyamatosan gyermekekkel van kapcsolatban, elmondja magáról a kollégáinak, hogy ő ugyan pedofil, de kordában tartja a vágyait. Aki valóban uralkodik magán, az tartsa meg a titkát, és örüljön, hogy nem kísérik gyanakvó tekintetek, ahányszor egy gyermekhez közelít.”

Vrabec Mária

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?