Az ünnepi időszak szétzilálta a Premier League-et

v

Minden évben ugyanaz a műsor: sérülések sérülések hátán.

Az angol bajnokságban nem éppen nyugalomban telnek az ünnepek, sőt a karácsonyi időszak versenynaptára olyan zsúfolt, hogy a csapatok 12 nap alatt négyszer is pályára lépnek. Az ár idén is magas volt, összesen nagyjából 500 napnyi sérülést szenvedtek a PL-csapatok.
A klubok bejelentései alapján 74 játékos szenvedett sérülést a december 21-től január 2-ig tartó úgynevezett ünnepi időszakban, mely során a legtöbb klub négy mérkőzésen is pályára lépett. Ez azt jelenti, hogy a 13 napos időszak során minden 24 órában 6 játékos sérült meg kisebb-nagyobb módon.

Drasztikus az év vége

Ha megnézzük a sérülések éves bontását, akkor azt látjuk, hogy augusztus és december között 214 sérülést regisztráltak a PL-ben négy hónap alatt, vagyis 120 napra jut 214 eset, ami 0,5 sérülést jelent naponta, míg az ünnepi időszakban ugyanez a mutató 6/nap, vagyis egyértelmű a drasztikus év végi hajrá ára.
A legsúlyosabb áldozatokat a Newcastle szenvedte, a klub 9 játékosa sérült meg az időszakban, és egy sajátos rekordot is bemutattak a Leicester elleni mérkőzésen, amelyet nemcsak elveszítettek, de öt játékosuk bánta az összecsapást. Steve Bruce menedzsernek olyan nem mindennapi feladattal kellett megküzdenie a karácsonyi meccs után, mint hogy hat bevethető középhátvédjéből mindössze egy állt rendelkezésére. „Már egy hónappal ezelőtt megmondtam, hogy ennek az eszement hajtásnak súlyos ára lesz, nekünk pedig nem áll a rendelkezésünkre olyan játékosállomány, hogy ezt a helyzetet kezelni tudjuk” – mondta a menedzser.

A Premier League teljes mezőnye 500 felnőtt játékost regisztrált a szezon küzdelmeire a szövetségénél, míg az U21-es játékosok száma 1,013, vagyis a teljes elérhető játékosállomány 5%-a kidőlt az ünnepi hadjáratban.
A ligát vezető Liverpool – miután visszatért Katarból a klubvilágbajnokság küzdelmeiből – kicsit jobban járt, hiszen „csak” három meccsen lépett pályára, de Jürgen Klopp szavai így is rávilágítanak a problémára, a helyzet kulcsára.

Nem fenntartható állapot

„A sport- és az orvostudomány egyre fejlettebb, mint ahogy a rehabilitációs eszközök is, de ez nem jelenti azt, hogy képesek lennénk a csodákra. Természetesen az sem megoldás, hogy a csapatok 30-40 fős kereteket tartsanak fenn, őrület ez az egész. Értem, hogy a rendszer nem működik pénz nélkül, de tudják, még mi nélkül nem futhat a szekér? Játékosok nélkül. Ami most van, nem fenntartható állapot” – morgott a német tréner – jogosan.
A sorozatterhelés egyik nagy áldozata a Crystal Palace, amely öt játékosát vesztette el hosszabb-rövidebb időre: Martin Kelly, Wilfried Zaha, Patrick van Aanholt, Christian Benteke és Mamadou Sakho dőlt ki a sorból.
„Már eddig is elég sérültünk volt, ráadásul a Norwich elleni meccs után Mamadou Sakho is kidőlt, izomsérülése hosszú felépülést vesz majd igénybe” – reagált az eseményekre Roy Hodgson menedzser.

Érdekes

Adebayor visszatérhet a PL-be

Az UEFA pénzügyi fair play (FFP) szabályai miatt kényszerpályára kerülhet az Aston Villa, amely Wesley térdsérülése miatt új csatárt szerződtetne januárban. Az olcsó megoldás az Arsenal és a Manchester City korábbi támadója, a december óta szabadon igazolható Emmanuel Adebayor lehet. Az Aston Villát korábban a Chelsea két támadójával, Olivier Giroud-val és Michy Batshuayival is szóba hozták, ám a Mirror információi szerint Adebayor olcsóbb megoldás lenne a két londoni csatár helyett. A birminghami klub kényszerpályán mozog, ugyanis feljutását követően több mint egy tucat játékost szerződtetett a 2019–2020-as Premier League-évadra, a brit lap szerint pedig a költségvetése végére ért.

Arról korábban a The Athletic számolt be, hogy Dean Smith menedzser mindenképpen szeretne új támadót igazolni, ugyanis az orvosi vizsgálatok után kiderült, az idényben eddig hat gólig jutó Wesleyre féléves kihagyás vár. A brazil az új év első mérkőzésén, a Burnley ellen szenvedett súlyos térdsérülést.
Adebayor decemberben családi okokra hivatkozva bontott szerződést a török bajnokságban szereplő Kayserispornál. A korábban az Arsenalban, a Manchester Cityben, a Tottenhamben és a Real Madridban is megfordult 35 esztendős csatár azóta szabadon igazolható.

A másik esélyes jelölt az az Olivier Giroud, aki csupán öt bajnokin jutott szóhoz Frank Lampard irányítása alatt a londoniaknál, így nem csoda, ha elvágyódik. Korábban már arról is olvasni lehetett, hogy Steven Gerrard és a Rangers FC lát fantáziát a 33 éves francia támadó megszerzésében.
Most a The Athletic klubközeli forrásokra hivatkozva azt állítja, az Aston Villa is harcba száll a korábbi franciaországi gólkirályért. Giroud 2018 januárjában, 17 millió euróért cserébe igazolt az Arsenaltól a Chelsea-hez, azóta 70 tétmérkőzésen 19-szer volt eredményes. A rutinos csatár szerződése 2020 nyarán jár le, így ha a londoniak szeretnének pénzt kapni érte, januárban kell eladniuk.

Isteni segítségre várva

Minden évben ugyanazzal a problémakörrel kell megküzdenünk. Vagy kockáztatunk, és minden meccsen az elérhető legjobb tizenegyet küldjük a pályára, kockáztatva ezzel a játékosok egészségét, vagy rotálunk, lehetőséget adunk a fiataloknak, tartalékolunk, azzal meg azt kockáztatjuk, hogy sokkal kevesebb pontot szerzünk esetleg ebben az időszakban, mint amennyit teljes erőbedobással megszerezhetnénk. Ez egy olyan dilemma, amire nekem nincs válaszom. Csak arra várok, hogy egyszer majd villámcsapásszerűen belém hasít a felismerés, hogy mit is kellene tennem, de ez egyelőre nem történt meg, pedig jól jönne némi isteni segítségnyújtás

– engedett bepillantást életébe Hodgson.

Még a Crytal Palace-nél is rosszabbul járt az Aston Villa, miután elvesztette a gólfelelős Wesley Moraest és a kapus Tom Heatont – a páros várhatóan összesen 480 napot hagy ki szalagszakadás miatt. Különösen előbbi esete szerencsétlen.

Wesley Moraes a Premier League-be frissen feljutott Aston Villa nyári szerzeménye. A brazil csatárért 22 millió fontot fizetett a birminghami csapat. Életútja finoman szólva is kalandos: mindössze 9 éves volt, amikor egy agydaganat következtében édesapja meghalt, majd Moraes már fiatalon futsalozni kezdett, 14 évesen az Itabuna játékosa lett, félprofiként szerepelt a baianói bajnokságban.

15 évesen apa lett, megszületett a fia, majd egy évvel később egy másik nőtől egy lánya is érkezett, Wesley Moraes pedig 16 évesen egy gyárban csavarokat válogatott, hogy el tudja tartani a családját, de közben nem adta fel az álmát, hogy profi focista legyen.

A trencsénieknél is megfordult játékos pályája elején hat hónapot töltött az Atlético Madrid akadémiáján, három hónapot a Nancynál, de szerződést nem kapott, ahogy a francia másodosztályú Evian sem tartott rá igényt. Ha mindez nem lenne elég, a történetéhez az is hozzátartozik, hogy Moraes egyik lába három centivel rövidebb, mint a másik. Jelenlegi szalagsérülése ha nem is vet véget pályafutásának, de jelentős veszélybe sodorja azt.
„Nagyon sajnálom ezt a két játékost, Wesley-t és Heatont, kulcsembereink. Öt meccset játszottunk 16 nap alatt, januárban pedig további hét összecsapásunk jön” – panaszkodott Dean Smith, a Villa menedzsere.

Áldatlan állapotok

Az Arsenal védője, Calum Chambers is hasonló szalagsérülést szenvedett, ő nagyjából 240 napot hagyhat ki.
A Bournemouth-ot sem kímélte a sors, Joshua King és Jack Stacey legalább ötven napot hagy majd ki, és ugyanez igaz Harry Kane-re is a Tottenhamben.
A Manchester United Scott McTominay-t és Paul Pogbát veszítette el összesen nagyjából 90 napra, a Wolvesból a támadó Patrick Cutrone dőlt ki. Nuno Espirito Santo menedzser sem maradt adós a kifakadással.

Én még életemben nem láttam olyat, hogy két kőkemény összecsapás között mindössze 45 óra teljen el. Iszonyat, ez túlmegy a józan ész határán. Teljesen abszurd helyzet, aminél csak az az abszurdabb, hogy senki sem keresi a megoldást, ami véget vethetne ennek a rémálomnak

– mondta a portugál menedzser.

A helyzettel kapcsolatban annyi a jó hír a csapatok számára, hogy januárban egy kisebb szünetet tart a Premier League, ami azt jelenti, hogy tíz mérkőzést – ami egy fordulónyi terhelést jelent – nem egy hétvégén, hanem két hét alatt játszanak majd le a csapatok. A játékosok érdekvédelmi szövetsége, a Fifpro egyébként közleménnyel fordult a kialakult helyzet miatt az összes érdekelt félhez a tévétársaságoktól az angol szövetségig, hogy megoldást találjanak az áldatlan állapotokra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?