Döntő csata kezdődik

választás illusztráció

Mától felmorajlik a hazai belpolitikai kampány, bár a február végi parlamenti választáson induló pártok és jelöltjeik főleg a közösségi oldalakon eddig sem tétlenkedtek. Most viszont döntő harc kezdődik a polgárok voksaiért.

Azért is, mert a választók több mint harminc százaléka még nem döntötte el, hogy melyik párt érdemes a bizalmára, és még ennél is többen nem tudják, hogy elmenjenek-e szavazni. Minden mértékadó felmérés szerint a Smer jelentős előnnyel fordulhat a célegyenesbe, ami populista szólamai és még inkább eléggé átlátható taktikája eredménye. Robert Fico fél lépést tett hátra, és ő a kormánypárt rendíthetetlen híveinek táborát akarja egyben tartani, elhitetni velük, hogy az ellenzéki vezérek képtelenek lennének stabil kormányt alakítani. Peter Pellegrini viszont a párt korrupciós és más botrányai miatt csalódott eddigi támogatóikat igyekszik meggyőzni arról, hogy a megtisztulás útjára léptek. Átvette ellenzéki vetélytársai jelszavát is, akik a gyökeres változást tűzték zászlajukra, a jelenlegi kormányfő spin doktorai ezt felelősségteljes változásra módosították. Ezt harsogja most a Smer, és helyzetét a gyakran amatőrként viselkedő, egymással viszálykodó ellenzéki politikusok is megkönnyítik. Andrej Kiska és Michal Truban már most arról vitatkozik – méghozzá nyilvánosan –, hogy márciustól ki legyen a miniszterelnök, ki legyen miniszter. Igor Matovič pedig elszabadult hajóágyúként mindkettőjüket és többi potenciális szövetségesét is ostorozza. Napról napra így rontják nemcsak saját esélyeiket, hanem az országban sokak által remélt politikai nagytakarítás esélyét is.

Mégsem lefutott meccs az alig két hónap múlva sorra kerülő választás. Sorrendben ötödször újra a Smer nyerhet, ám megismétlődhet az 1998-as helyzet, amikor Mečiar szintén győzött, de egyetlen párt sem volt hajlandó koalícióra lépni vele. Csendestársként most ugyan Marian Kotlebáék szóba jöhetnének, de végzetes politikai hiba lenne akár csak kacérkodni ezzel a lehetőséggel. Ezért is fontos, hogy az ellenzékiek végre önző érdekek helyett a mindannyiuk által hangoztatott közös cél, tehát a kormányváltás kiharcolására törekedjenek.

Biztató jel a Magyar Közösségi Összefogás súlyának erősödése, hiszen a Focus 4,3, a Polis pedig 5,2 százalékos támogatottságot mért neki, ami a korábbi adatokhoz képest nem jelentéktelen előrelépés. Ugyanilyen eredményt ért el mindkét közvélemény-kutató intézetnél a Híd is, vagyis az ő helyzete sem reménytelen Érsek Árpád listavezetővel.

Mostantól csak erősödni fog a kampányzaj, minden induló párt bizonygatni fogja, hogy az ő programja a legéletképesebb, az ő jelöltjei a legrátermettebbek.
Ez a dolguk. A polgároké meg az, hogy mérlegeljenek és értékrendjüknek megfelelően döntsenek. Ésszel vagy szívvel, de ne lábbal szavazzanak, mert nemzeti közösségünknek ártanának, ha a dél-szlovákiai régiókban országos viszonylatban ismét a legalacsonyabb lenne a részvételi arány.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?