A hegesedett pattanások kezelése

pattanás

Sajnos a pattanásos bőr nem csak az aktív, gyulladásos fázisban keserítheti meg életünket, ugyanis gyakran hegeket hagyhatnak maguk után.

Heg akkor alakul ki, ha a bőr legkülső rétege (epidermis) megsérül, és ez a bőr mélyebb rétegeit is érinti.

Ilyenkor a bőr nem tud teljesen regenerálódni, és úgynevezett granulációs szövet alakul ki. Ez maga a heg, ami lehet atrófiás (bemélyedő), hipertrófiás (kiemelkedő) és keloid, ami akkor alakul ki, ha a heg növekedése nem áll le, és kiterjedt duzzanat jön létre. Sajnos a heg nem tüntethető el teljes mértékben, ugyanis a helyén már képződik normális szövet, viszont mérete jelentősen csökkenthető.
A nem túl mély atrófiás heg, illetve a gyulladás okozta pigmentfoltok kezelésére kiváló a kémiai hámlasztás. Lényege, hogy különféle koncentrációban gyümölcssavakat, illetve szalicilsavat alkalmazunk, melyeket néhány perc után speciális folyadékkal semlegesítünk. Ezek a savak kisebb koncentrációban (12%-ig) otthoni használatra is megvásárolhatók, viszont a magasabb százalékúak a bőrgyógyász kezébe valók, ahol az adott gyümölcssav elérheti akár a 70%-t is. Érzékeny bőr esetében inkább a fizikai alapú hámlasztás, a mikrodermabrázió ajánlott. Az eljárás során a bőr felső rétegét mechanikusan, apró kristályok segítségével távolítják el. A mikrodermabráziót általában kozmetikus végzi. Ha a hegek az arc nagyobb területeit érintik, ajánlatos kipróbálni a lézeres kezeléseket. A frakcionált CO2 lézeres kezelés során a bőrt célirányosan „megégetjük“, ezzel aktiváljuk természetes öngyógyító folyamatait.

Szóba jöhetnek még a különböző injekciós kezelések: az atrófiás hegek bemélyedéseibe hialuronsavat fecskendezünk, mely kitölti azokat, hipertrófiás, illetve keloid hegek esetén szép eredmények érhetők el kortizoninjekcióval, aminek hatására a hegszövet lebomlik, a kidudorodás csökken. Valamennyi fent említett kezelésre érvényes, hogy látható és hosszan tartó eredmény eléréséhez több kezelésre és nagy türelemre van szükség. A gyógyszertárakban számos olyan, vény nélkül kapható készítmény van, amely a hegek gyógyulását kedvezően befolyásolja, így érdemes beiktatnunk a orvosesztétikai kezelések közé.

 

Szakértőnk: Dr. Faragó Méry Hajnalka bőrgyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?