Az európai szövetségeseket bírálta Pompeo

Mike Pompeo
Washington |

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az európai szövetségeseket, mondván, „nem voltak valami segítőkészek” az Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok ügyében.

A Fox News csatornának adott interjúban pénteken Pompeo elmondta: telefonon beszélt a világ különböző vezetőivel, hogy tájékoztassa őket a Bagdad közelében végrehajtott amerikai légicsapásokról, amelyek következtében életét vesztette Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője.

„Beszéltem térségbeli partnereinkkel, hogy elmagyarázzam nekik, mit és miért csináltunk, és hogy a támogatásukat kérjem. Mindnyájan fantasztikusak voltak” – mondta Pompeo.

„De az egyes partnereinkkel folytatott megbeszéléseim nem sikerültek olyan jól. Őszintén szólva az európaiak nem voltak annyira segítőkészek, mint amennyire reményeim szerint lehettek volna. A briteknek, a franciáknak, a németeknek, mindenkinek meg kell értenie, hogy az, amit tettünk, amit az amerikaiak tettek, az életeket mentett Európában is” – fogalmazott.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Pompeo pénteken a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapásméréssel egy „küszöbön álló támadásnak” vették elejét.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szombaton közölte: megvitatta a közel-keleti helyzetet Heiko Maas német és Vang Ji kínai külügyminiszterrel, és egyetértettek abban, hogy el kell kerülni a feszültség további élezését.

Mindnyájan hangsúlyozták, hogy fontos megőrizni Irak szuverenitását és a stabilitást általában az egész térségben, valamint azt is, hogy Iránnak nem szabad újra megsértenie a nukleáris programjáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodást.

A kínai külügyminiszter szombaton beszélt iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is. Vang rámutatott: az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy visszaél az erő alkalmazásával, és párbeszéd révén kell megoldásokat keresnie. Vang Ji kijelentette, hogy az amerikai hadsereg kockázatos magatartása sérti a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, valamint a feszültség és zűrzavar fokozódásához vezet a térségben.

Kína konstruktív szerepet fog játszani a béke és biztonság fenntartásában a Perzsa(Arab)-öbölben - mondta a kínai külügyminiszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?