A tavalyi év vesztese

boeing

Rendkívül biztonságos volt 2019 a légi közlekedés szempontjából, a balesetek számát tekintve a hetedik, ha pedig a halálos áldozatok számát vesszük alapul, akkor a harmadik legbiztonságosabb év volt a tavalyi a repülés történetében. 

Összesen húsz halálos kimenetelű baleset történt, melyek 283 ember életét követelték. Bár ez a szám is rendkívül magas, de azt is figyelembe kell venni, hogy tavaly csaknem 39 millió járat indult útnak, így kétmillió járatra jutott egy halálos baleset.

Hiába a biztonság, az év nagy vesztese a Boeing volt. Az egyik legnagyobb repülőgépgyártó kálváriája még 2018-ban kezdődött, amikor a Lion Air járata a Jávai-tengerbe zuhant. A vadonatúj Boeing 737-MAX gép tragédiája után a gyártó az indonéz légitársaság nyakába akarta varrni a felelősséget, mondván, a balesetet a pilóták nem megfelelő felkészítése okozta. Válaszul a vádaskodásra a Lion Air és egy másik indonéz társaság törölte több száz 737-MAX megrendelését. Végül kiderült, hogy valóban közrejátszott a pilóták felkészületlensége, de a tragédia fő oka a repülőgéptípus hibájában keresendő. Közben az amerikai pilóták is panaszkodtak, valaki egyenesen halálkabinnak nevezve a gépet, mégis egy újabb tragédia kellett ahhoz, hogy világos legyen: az amerikai gyártó sebtében összetákolt modellje életveszélyes, az átesésvédelmi rendszer nemhogy segíti a pilótákat, de egyenesen a halálba küldi őket. 346 emberélet kellett (köztük négy szlovák állampolgár is életét vesztette), hogy az Ethiopian Airlines márciusi tragédiája után az egész világon kitiltsák a 737-MAX gépeket a légtérből, a mai napig tiltólistán van, és kérdéses, hogy a sok-sok módosítás után idén megkaphatja-e a repülési engedélyt.

A botrányba belebukott a Boeing vezérigazgatója, Dennis Muilenburg, a cég mélyrepülésbe kezdett a tőzsdén, és az év végén felfüggesztették a 737-MAX-ok gyártását.

Közben a nagy vetélytárs, az európai Airbus nyolc év után újra piacvezető lett, több mint ezer megrendelést gyűjtött be (ezek nagy része a keskeny törzsű Airbus A320-as család Neo változata), és csaknem 800-at át is adott a megrendelőknek. Toulouse-ban most az a legnagyobb kihívás, hogyan tudják legyártani az egyre több gépet, hogy teljesítsék a légitársaságok megrendeléseit, köztük sok olyat, amelyek a két tragédia után a Boeing helyett az Airbust választották.

A 737-Max gépek földre parancsolása számos légitársaságnak is gondot okozott és okoz, az első hónapokban sok ezer járattörlést és óriási veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, az sem kizárt, hogy a géptípus hiánya csődbe ránt egy-egy légitársaságot. A fekete év után talán egy még nehezebb vár az amerikai repülőgépgyártóra: ha 2020-ban újra a levegőbe emelkedhetnek a 737-MAX gépek, akkor a Boeingnek vissza kell szerezni a piac és főleg az utasok bizalmát. Az első hetekben, hónapokban várhatóan sok tíz- vagy százezer olyan utas lesz, akik a két tragédia miatt továbbra sem mernek felszállni ezekre a gépekre, és a legkisebb légörvénynél is szinte garantáltak a pánikrohamok. Sok évnek kell még eltelnie, hogy a Boeing név újra a régi legyen, már ha a mostani kálvária és a válság botrányos kommunikációja nem pecsételte meg végleg a cég hírnevét és jövőjét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?