Ágyúlövéssel és maratonnal ünneplik a vízkeresztet Gútán

futas
Gúta |

Lélekfrissítőnek is megfelelő mozgással készülnek a Háromkirályok eljövetelére a csallóközi településen. Immár tizedik kiírásába érkezett a Vízkereszt Maraton, közel négyszáz futót várnak szombaton.

Gútán az új év első sportversenye a vízkereszti maratonfutás, amit idén január 4-én, szombaton, délelőtt tíz órakor indítanak a főtérről. Hagyományosan ágyúlövéssel rajtol el a nemzetközi részvétellel zajló, tizedik alkalommal tartandó megmérettetés. A jubileum jegyében számos érdekesség várja a futókat. Zsélyi Zoltán és párja, Katalin a mintegy 35 önkéntes szorgos kezeinek segítségével valósítják meg a térségben egyedülálló futóversenyt.

„Rendkívüli örömmel tölt el, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a résztvevők száma. Idén is több száz futóra számítunk. Lesz maraton, félmaraton és úgynevezett minimaraton, illetve váltófutás. Új korkategóriát is beiktattunk, mivel idősödnek a futóink, így vélhetően a hatvan felettiek fogják a legnagyobb létszámban képviseltetni magukat. A nők és férfiak mellett kisgyerekek is indulhatnak. Eljön az ötéves Horváth Olivér Budapestről, és a szintén budapesti 87 éves Kenyér Imre is rajthoz áll. Jönnek a gútai kézis lányok, közel kéttucatnyian, és bejelentkeztek a focisták is, illetve kutyával is fognak futni. Újításként bevezettük a chipes időmérést. A célba érkezőket jubileumi érmek várják, a legjobbak kupákkal gazdagodnak, de gútai piros fűszerpaprikás kis zsákocskák is gazdára találnak” – sorolja a jubileumi verseny propozícióit Zsélyi Zoltán főszervező. Hozzáfűzte, idén köszöntik azt az öt futót is, akik valamennyi évfolyamon részt vettek. 

A Vízkereszt Maraton a gútai vásártér gyalogos övezetéből indul, a minimaraton (mintegy 3 km-es táv) a belvárosi utcákban zajlik, a maratoni távot a Gúta–Vágfüzes–Kava útvonalon lehet teljesíteni. Nevezni lehet a helyszínen is, a maratoni és félmaratoni távra húsz euró, a maratonváltó négytagú csapatoknak ötven euró a nevezési díj. 

A futókat tea és egyéb frissítő, illetve gulyás vagy pacalpörkölt várja, s a Magyar Asszonyok Ligája jóvoltából a résztvevők megkóstolhatják a kattancsnak nevezett paprikás kalácsot, ami gútaikum.

Tíz évvel ezelőtt hiánypótlóként indult a Gútai Vízkereszt Maraton futóverseny, kifejezetten január 6-ra dátumozva.

„Annak idején a párommal azon gondolkodtunk, jó lenne a térségünkben is egy maratonfutó verseny. Mivel a fő futószezon kora tavasszal kezdődik, úgy véltük, talán egy kis téli futás is belefér, és ilyen akkor nem volt a környékünkön. A terveim szerint magamfajta embereknek szervezek futóversenyt, összejövünk vagy harmincan, és jól elleszünk. Ez az évek folyamán több száz fősre terebélyesedett, és az eltelt egy évtized alatt kétezer futó és több mint ezer kísérő érkezett Gútára. Az ismertebbek közül kiemelném Magyar Imrét, aki megadta a kezdőlépést. Szándékosan nem hívunk gyakorlott profi futókat, természetesen lehetőségük van nevezni, ám ez leginkább népi jellegű sportverseny. Nem beszélve arról, hogy vélhetően hozzájárulunk a futásturizmushoz is. Vannak jelzések, hogy a januárban Gútán futó emberek közül többen nyáron is ellátogatnak városunkba” – mondja Zsélyi Zoltán.

Legtöbben Magyarországról, azon belül is Budapestről érkeznek a megmérettetésre, ám akadnak futók Csehországból, Ausztriából, Oroszországból, illetve Romániából is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?