Ha torokpasztillát választunk...

torok

JELIGE: Tanácstalan vagyok. „Ősszel és télen gyakran fáj a torkom, sosem tudom, mivel kezeljem, hiszen annyiféle torokpasztilla, illetve spray van a gyógyszertárakban. Mit ajánlana?” Válaszol: Dr. Hrubá Orsolya gyógyszerész

A torokgyulladás minden életkorban gyakran előfordul. Tünetei eléggé kellemetlenek: ég, kapar a torok, amit krákogás, köhögési inger, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom kísér. A nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak, illetve egyéb hurutos panaszok (orrváladékozás, köhögés) jelentkezhetnek. Leggyakrabban vírus okozza, ritkábban baktérium, s az alaptünetek alapján nem lehet mindig különbséget tenni a két típus között. A vírusos torokgyulladás néha bakteriálisan is felülfertőződik. A kórokozók cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján terjednek, zsúfolt helyeken – óvodában, iskolában, tömegközlekedési eszközökben – könnyen elkaphatók.

Ha a torokpasztillák közül választ, a következő szempontokat vegye figyelembe: van-e az adott szernek fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása.

A legtöbb torokcukorka fertőtlenít, azaz meggátolja a kórokozók további szaporodását. Ilyen a klórhexidint, amilmetakrezolt tartalmazó pasztilla.

Naponta többször, lassan szopogatva fogyassza el.

Egyes pasztillákban benzidamin anyag található, mely gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Léteznek kombinált termékek, melyekben nemcsak fertőtlenítő, hanem érzéstelenítő anyag is van, ezek együttesen hatnak: segítenek elpusztítani a kórokozókat, ugyanakkor a fájdalmas tüneteket is enyhítik. Ha biztos abban, hogy bakteriális fertőzés miatt fáj a torka, létezik lokális antibiotikumot, tirotricint tartalmazó pasztilla, mely segíthet. Segíthet a jól ismert sós vízzel, zsályás oldattal való gargarizálás, valamint a forró gyömbértea is. Ám ha a torokfájást több tünet is kíséri (magas láz, hurutos köhögés, fülfájás, sűrű orrváladék, a mandulák megnagyobbodása), keresse fel kezelőorvosát.

FONTOS: a torokfertőtlenítő használata, valamint a következő evés és ivás között mindig legalább 30 percet várjunk, különben hatását veszti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?