Szlovákia lakossága egyértelműen európárti

1500 darab hamis eurót találtak

Még soha nem volt ilyen magas az euró támogatottsága a szlovák lakosság körében és általában az eurózónában – derült ki az Eurobarometer felméréséből.

Az eredményekről Ingrid Ludviková, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta a TASR-t.

A felmérés szerint az európaiak 76%-a, a szlovákiai lakosságnak pedig 81%-a véli úgy, hogy a közös pénz hasznos az EU számára. Az euró 2002-es bevezetése óta ez a legmagasabb érték. Emellett az uniós polgárok 65%-a gondolja, hogy az euró hasznos a saját országa számára, Szlovákiában ez az arány még magasabb, 68%, és 17% százalék azok aránya, akik ennek ellenkezőjét gondolják. Az eurózóna mind a 19 országában a lakosság több mint fele támogatja a közös pénz használatát. Az euróra a gyakorlati haszna mellett az összetartozás és Európa globális erejének jeleként tekintenek. A pénzt jelenleg 340 millió uniós polgár használja, és körülbelül 60 ország valutája valamilyen módon kötődik az euróhoz.

Ludviková közlése szerint a közös gazdaságpolitika és a nemzeti költségvetések összehangolására és szigorúbb ellenőrzésére az uniós polgárok 69%-a szerint van szükség, Szlovákiában a lakosság 48%-a vélekedik így, miközben a megkérdezett szlovákiaiak 31%-a nem tudott nyilatkozni ebben a kérdésben, az eurózónában pedig a polgárok 12%-a.

Szlovákiában a megkérdezettek 74%-a ért egyet azzal, hogy feleslegesek az 1 és 2 centes érmék és vonják be azokat, az üzletekben pedig a vásárlási végösszeget kerekítenék 5 centre, az EU-átlag ebben az esetben 65%.

A szlovákiaiak 28%-a szerint a közös pénz erősíti az európai identitást, 70%-uk szerint megkönnyítette a vállalkozást más országokban (az EU-átlag 80%), 78%-uk szerint megkönnyítette az árak összehasonlítását a külföldi árakkal (az EU-átlag itt is 80%), 46%-uk szerint egyszerűbb és olcsóbb lett a külföldi nyaralás (az EU-átlag 52%).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?