Teendők hányinger, hányás esetén

hányinger

Noha a beteg gyakran nem tudja, mi okozza a hányingert, hányást, az orvos a tünetek súlyossága, jelentkezésének gyakorisága alapján, valamint fizikális vizsgálat, illetve vér- és/vagy vizeletteszt segítségével meg tudja állapítani az okot. Hogyan enyhítheti a tüneteket?

Fogyasszon hideg, szűrt vizet, ásványvizet vagy teát! Inkább többször, de egyszerre csak kis mennyiséget igyon ezekből!

Csak könnyű, egyszerű ételeket egyen – kezdetben fogyasszon kekszet vagy sima kenyeret. Ha a hányinger krónikus, esetleg olyan táplálékokra és proteinforrásokra is szüksége lehet, melyek bár nem terhelik meg a gyomrot, kellő tápanyaggal látják el a szervezetet.

  • Kerülje a zsíros, olajos élelmiszereket!
  • Ne fogyasszon édességet!
  • Kisebb adagokat fogyasszon, és lassan egyen!
  • Étkezés után pihenjen, de figyeljen arra, hogy a feje meg legyen emelve!

Házi praktikák

  • Amint jobban van, igyon egy kis vizet, teát!
  • Ha sikerült benntartania, igyon megint, fokozatosan növelve az adagokat!
  • Ne fogyasszon szilárd ételt egészen addig, amíg a hányás el nem múlik!
  • Ha úgy érzi, már bent tudja tartani a szilárd ételt is, fogyasszon könnyű ételeket: kekszet, pirítóst, banánt, rizst, almaszószt!3

AZONNAL HÍVJON MENTŐT, HA KÖLDÖK KÖRÜLI VAGY JOBB ALHASI FÁJDALOM, FEJFÁJÁS, TARKÓMEREVSÉG, FÉNYÉRZÉKENYSÉG, VÉRES HÁNYÁS VAGY FEKETE, SZUROKSZERŰ SZÉKLET, ZAVARTSÁG JELENTKEZIK

Mikor forduljon orvoshoz?

Fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon, ha:

műtét, rákellenes kezelést követően, több mint 24 órán át nem sikerül az elfogyasztott ételt és/ vagy folyadékot benntartania, hasi fájdalommal járó láz esetén, dehidratáció tünetei esetén (szédülés, kimerültség, csökkent mennyiségű sötét vizelet), terhesség esetén jelentkező súlyos hányás esetén, utazási betegséggel, szédüléssel járó hányás alkalmával.

Mikor hívjon mentőt?

Azonnal hívjon mentőt, ha a hányingerhez, hányáshoz az alábbi tünetek társulnak: köldök körüli vagy jobb alhasi fájdalom, fejfájás, tarkómerevség, fényérzékenység, véres hányás vagy fekete, szurokszerű széklet, zavartság, letargia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?