Kim Dzsong Un beismerte, hogy országa gazdasági helyzete súlyos

Kim Dzsong Un

Figyelmeztette a Koreai Munkapárt főbb vezetőit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, hogy országa súlyos gazdasági helyzetben van, és azonnali intézkedéseket szorgalmazott a helyzet javítására.

Kim szavait, amelyek a párt központi bizottságának szombaton megnyílt plenáris ülésén hangzottak el, hétfőn idézte a hivatalos észak-koreai média, néhány nappal a Phenjan által Washingtonnak megszabott újévi ultimátum előtt.

Kim Dzsong Un az év végéig adott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy engedményeket tegyen az atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatása érdekében, ellenkező esetben "karácsonyi ajándékot" helyezett kilátásba.

A plenáris ülésen elnöklő Kim kijelentette, eljött az idő, hogy "határozott fordulatot" hajtsanak végre az ország gazdasági fejlődésében. Ismertette az összegyűlt pártvezetőknek azokat a feladatokat, amelyeket a "nemzetgazdaság fő iparágait sújtó súlyos helyzet sürgős javítása érdekében" végre kell hajtani.

Észak-Koreában nem tesznek közzé gazdasági statisztikákat, a pénzügyi eredményeikre vonatkozó adatok külföldről származnak.

Júliusban a dél-koreai központi bank becslése szerint a nemzetközi szankciók következtében Észak-Korea gazdasági növekedése 4,1 százalékkal esett vissza, ez volt a legsúlyosabb helyzet az 1990-es évek éhínség óta.

A 2018-ban elért közeledést követően az észak-koreai atomprogramról folytatott tárgyalások Kim és Donald Trump amerikai elnök februári hanoi találkozója óta ismét zsákutcában vannak. Phenjan nemrégiben több rakétaindítást hajtott végre szohei kísérleti rakétatelepén. Az ENSZ Biztonsági Tanács több határozata is tiltja Phenjan számára a ballisztikusrakéta-programot.

"Phenjan döntése, hogy több napra összehívta a párt plenáris ülését, jól mutatja, mennyire súlyosan ítéli meg a bel- és külpolitikai helyzetet" - idézte Csong Szung Csangot, a dél-koreai Szedzsong Intézet kutatóját az AFP francia hírügynökség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?