56 évesen elhunyt Csuprik Etelka zongoraművész

Csuprik Etelka

Életének 56. évében elhunyt Csuprik Etelka kárpátaljai származású zongoraművész, számos rangos nemzetközi díj kitüntetettje – közölték ukrán hírportálok.

A Mikola Liszenko nevét viselő lembergi (lviv) zeneakadémia közleménye szerint Csuprik Etelka Lembergben halt meg december 25-én.

Csuprik Etelka generációja egyik legkiemelkedőbb zongoristája volt országában. 1964-ben magyar roma családban született a kárpátaljai Nagyszőlősön, sokgyermekes családban. Hároméves korában kezdett zongorázni, ötévesen adta első koncertjét Schubert és Chopin műveiből.

Az ungvári zeneművészeti szakközépiskolában, majd a lembergi, illetve a moszkvai zeneakadémián folytatta tanulmányait. A lembergi zeneakadémia docense lett, de az oktatás mellett rendszeresen koncertezett európai városokban. Ukrajna Érdemes Művésze volt.

Több nemzetközi zongoraverseny díjazottja volt, így 1991-ben  harmadik díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen.

Számos CD-felvételt készített, rendkívül gazdag repertoárjában háromszáznál több szólómű és húsznál több versenymű szerepelt, Bachtól és Mozarttól egészen Liszt Ferencig, Bartók Béláig és Kodály Zoltánig.  

Előadta koncertjein Bach teljes Das Wohltemperierte Klavier ciklusát, de játszotta Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?