A királynő és a három trónörökös

II. Erzsébet királynő

A londoni Buckingham-palota idén érdekes karácsonyi fotókkal lepte meg az alattvalókat, amelyeknek a II. Erzsébet királynő és a három trónörökös címet is adhatták volna. 

A kilencéves George hercegnek a hivatalos fotókon nemcsak apja, Vilmos, hanem nagyapja, Károly herceg, valamint a dédmama, a királynő is tanácsokat osztogat, miként kell helyesen kevergetni az angol karácsonyi puding hozzávalóit. A Vanity Fair megdicsérte a kis herceget: bizonyára nem tartja először a kezében a fakanalat, hiszen nagyon hozzáértően keverget. Édesanyja, Kate a tévének adott karácsony előtti nyilatkozatában ezt a feltételezést meg is erősítette, büszkén mesélte, hogy két idősebb gyermeke gyakran segédkezik a konyhában.

Nemcsak a fotó volt eltérő a szokásostól, hanem az egész ünnep, amelyet az uralkodó férjének gyengélkedése és Harry herceg távolléte árnyékolt be.

A 99. évében járó Fülöp herceget kórházban tartották pár napig, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint elővigyázatossági okokból. Az udvar illetékese további részletek nélkül annyit árult el, hogy Fülöp egy régebben fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelésre és kezelésre. Hivatalos bejelentés kedden sem hangzott el, amikor a herceget kiengedték a kórházól, és visszautazott Sandringhambe, így jelen lehetett a hagyományos karácsonyi ebéden.

Harry herceg és felesége, Meghan viszont úgy döntött, idén nem Sandringhamben, a királyi család körében tölti az ünnepeket: fiukkal, Archie-val Kanadába repültek, ahol több évig élt a színésznőből lett hercegnő, amikor a Suits című sorozatot forgatta. Az idnes magazin szerint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren üdvözölte a hercegi párt, amelynek áldott, békés ünnepeket kívánt, és megüzente: náluk mindig biztonságban vannak, Kanadában mindig szívesen fogadják őket. Üzenetével nyilván arra a médiaháborúra utalt, amelyet jó ideje folytat a brit sajtó a sussexi hercegnő ellen. Harry és Meghan még novemberben bejelentette, hogy idén a hercegnő édesanyjával Kanadában töltik az ünnepeket, s a „királyi szünet” legalább hathetes lesz.

Az életének 94., uralkodásának 68. esztendejében járó királynő – immár a hagyományoknak megfelelően – karácsony első napján szólt az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. II. Erzsébet idei üzenetét az első holdutazás 50., illetve a normandiai partraszállás 75. évfordulójának méltatásával kezdte. Felidézte, hogy Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki az emberiség történetében először vetette meg lábát egy másik égitesten, a Hold felszínére lépve azt mondta sisakmikrofonjába, hogy „kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek”. A brit uralkodó a gondolatot továbbszőve kifejtette: az ilyen hatalmas ugrások is gyakran kis lépésekkel kezdődnek. A normandiai partraszállás 75. évfordulóján, a megbékélés szellemében olyan országok vezetői tartottak közös, barátságos megemlékezést, amelyek korábban egymás esküdt ellenségei voltak. Ilyen kibékülések azonban ritkán történnek egyik napról a másikra, a bizalom újjáépítéséhez türelemre és időre van szükség, és ebben sokszor szintén csak kis lépésekkel lehet haladást elérni – hangsúlyozta a brit uralkodó.

Erzsébet királynő

Krisztus sok-sok évvel ezelőtt megosztott világba érkezett, de a béke és a jóakarat üzenete a mai világra is érvényes, és időszerű emlékeztető arra, milyen sok jó dolgot el lehet érni, ha az emberek félreteszik múltbeli nézeteltéréseiket, és a barátság, a megbékélés jegyében összefognak – fogalmazott II. Erzsébet.

Visszatérve a fotókhoz: sokan furcsának találták, hogy az asztalról, amelynél a királynő ült beszéde közben hiányzik Harry és Meghan fényképe, holott még Camilla, Károly herceg második felesége is ott volt az egyik fotón. Nincs ebben semmi különös, hiszen, Harry sem több, mint mondjuk Eugénia vagy Louise Windsor, csak népszerűbb. Az asztalra a trónörökösök – és családjuk – fotóit tették ki, mintegy szimbólumot, hogy ők a brit monarchia folytonosságának garantálói.

(ug, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?