A betlehem a karácsony legősibb jelképe

Naszvad

Karácsony előtt kértük olvasóinkat arra, hogy küldjenek szerkesztőségünkbe betlehemes fotókat. Többen is éltek a lehetőséggel. A beérkezett képekből egy csokorra valót most közreadunk olvasóinknak.

Nemesócsa községben első alkalommal állítottak betlehemet.

A Virten élő Csernák Tímea és lánya, Susík Tímea ajándékozta meg a község lakosságát ezzel. „Virten már több éve készítek betlehemet, így leányom felkérésére besegítettem Nemesócsa községben az első betlehem felállításában. Számomra a betlehemek azért jelentenek sokat, mert olyan hangulatot árasztanak, mint a karácsonyi összejövetel, amikor az egészen közeli rokonok és a barátok is együtt ünnepelnek. Az ünnepek közeledtével egyre többen vágynak arra, hogy karácsonyi hangulatot, melegséget varázsoljanak otthonukba, környezetükbe. A betlehemkészítés és -állítás dolgos napjai izgalmat hozhatnak életünkbe, az együtt töltött percek, órák alatt szoros kapcsolatok, barátságok is szövődhetnek. Az ünnepek formálnak bennünket, talán egy rövid időre jobbá, türelmesebbé válunk. Toleránsabbak vagyunk másokkal. Amikor aztán felgyúlnak az öröm fényei, melegség tölti meg szívünket. A karácsonynak nem a fenyőfa a legősibb jelképe, hanem a jászol. A jászol a legbeszédesebb szimbóluma a karácsonyi eseményeknek, mely Isten érthetetlen, felfoghatatlan nagy szeretetét hirdeti.  S alig múlik el a karácsony, már a jövő évi betlehem készítését tervezhetjük” – vallja Csernák Tímea.

Galéria

Vágfüzesen három évvel ezelőtt döntöttek úgy a községben működő szervezetek, hogy a helyi parkban adventi koszorút és betlehemet állítanak. Azóta az adventi vasárnapokon közösen ünnepel a falu lakossága. 

A galántai járásbeli Taksonyfalván hagyománnyá vált a betlehemállítás. A fából készült szobrokat Molnár Csaba készítette, és a szent család mellett természetesen a keleti bölcsek is a helyi betlehem részét képezik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?