Több civil kurázsit sürgetett karácsonyi üzenetében a német államfő

Frank-Walter Steinmeier

Több civil kurázsit, nagyobb állampolgári felelősségvállalást sürgetett karácsonyi üzenetében Frank-Walter Steinmeier német államfő.

A német közszolgálati médiában karácsony első napjára, szerdára időzített beszédben a szövetségi elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint felidézte, hogy októberben szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású támadás érte Halle város zsinagógáját.

A merénylő a zsidó főünnepen, jóm-kipúr, avagy az engesztelés napján próbált behatolni a hívőkkel megtelt templomba, de nem jutott át a kapun.

Csaknem húsz lövedék nyoma jelzi a támadást a zsinagóga bejárati ajtaján. „Csoda, hogy ellenállt” – mondta Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve: a támadással dacoló, erős templomkapu láttán fel kell tenni a kérdést, vajon a német társadalomban is megvan-e ez az ellenálló képesség.

„Erősek vagyunk? Meg tudjuk védeni magunkat? Kiállunk vállat vállnak vetve? Kiállunk egymásért?” – fogalmazott a német államfő.

Hozzátette, hogy hazája harminc éve egységben, szabadságban és demokráciában él, de ezt nem szabad természetes adottságnak tekinteni.

„Szükségünk van demokráciára, de szerintem most inkább a demokráciának van szüksége ránk” – mondta.

A demokráciához „öntudatos polgárokra” van szükség, akik bizakodással tekintenek a jövőbe, akikben van tenni akarás, józan ész, tisztesség és szolidaritás – húzta alá Frank-Walter Steinmeier.

Ezek a tulajdonságok jelen vannak a német társadalomban, ezért lehet hinni Németországban, de az összetartás megőrzéséhez nagyobb odaadásra, több felelősségvállalásra van szükség a civil szervezetek szintjétől a politikáig mindenütt – fejtette ki a szövetségi elnök.

Frank-Walter Steinmeier több idei beszédéhez hasonlóan karácsonyi üzenetében is elutasította azt a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint Németországban nem teljes a szólásszabadság. Mint mondta, rég nem zajlott a nyilvánosságban annyi heves vita például a német egységfolyamat állásáról vagy a klímaváltozásról, mint az idén. Inkább arról kell gondoskodni, hogy mindebből kifejlődjék egy vitakultúra, amely megfelel a demokratikus alapelveknek, és hogy az eltérő álláspontok ne megosztottsághoz vezessenek, hanem erősítsék az összetartást az emberek között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?