A legjobb termés a legjobb termőföldről

kukoricacső

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől, ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont rossz a termés, az ár magas lesz.

A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre, ez az igyekezetük azonban eléggé ellentmondásos.

Cikkünk megoldásokat mutat be erre a dilemmára. Ha a kukoricát „kedvezőtlen” évjáratra készítik fel, ami általában aszályos évet jelent, csökkentett műtrágyaadagokra van szükség, mivel a terméscél alacsony (maximum 8 t/ha). Ezen felül vízmegőrző stratégiát is alkalmazni kell. Végezetül a stresszkörnyezetben is jól teljesítő ClimaControl3 hibrid választása nagyobb termésbiztonságot ad, ezáltal hatékony segítséget nyújt a magasabb ár elérésében.

Ezzel szemben, ha „kedvező” évjáratra készülünk, jóval több tápanyagot kell biztosítani a növénynek. A nagyobb termést támogató egyéb tényezőket, mint például a vetésidőt, a tőtávolságot, az osztott műtrágya kezelését és a gyomirtó szerek alkalmazását a hibridhez és a terület adottságaihoz kell igazítani. Végül, de nem utolsósorban a nagy termést célzó stratégiát kiváló termőképességű és a tápanyagokat jól hasznosító hibridekre kell alapozni.

A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A PLUS4GRAIN hibridek a hasonló érési csoport elterjedt hibridjeihez képest nagyobb termést képesek elérni a 10t/ha-t jelentősen meghaladó terméseket biztosító területeken. A KWS azonosította azokat a genetikai forrásokat, amelyek intenzív viszonyok között hozzájárulnak a nagyobb termőképességhez.

Forrás: www.kws.hu

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?