A rendszerváltó napok kronológiája – hétről hétre

Alexander Dubček és Václav Havel a rendszerváltás napjaiban

Mi történt 30 évvel ezelőtt az évnek ebben az időszakában?

1989. december 23., szombat

  • A Csemadok KB-nak a romániai forradalom hatására életre hívott ún. Romániai Válságstábja felhívással fordul a szövetség tagságához, hogy rendezzen gyűjtést Románia lakosságának megsegítésére. A csehszlovákiai magyarság körében ezzel párhuzamosan széles körű segélyakció indul az erdélyi rászorulók megsegítésére.
  • Az Új Szó közli a cseh ellenzékiek 1989. június 29-i Néhány mondat című felhívását, másnap pedig a Charta 77 cseh polgárjogi mozgalom 1977. január 1-jei nyilatkozatát.

1989. december 27., szerda

  • Az FMK küldöttsége látogatást tesz Ladislav Kováč szlovák oktatás-, ifjúság- és testnevelésügyi miniszternél. A találkozón megállapodás születik arról, hogy a pedagógushiány kiküszöbölése érdekében évente mintegy 200 magyar pedagógusjelölt kezdheti meg tanulmányait a nyitrai Pedagógiai Karon.
  • A Csemadok KB Elnöksége Marián Čalfa szövetségi miniszterelnökhöz intézett levelében egy szakértői bizottság felállítását javasolja a kollektív bűnösség elvéből kiinduló valamennyi intézkedés és rendelet felülvizsgálására. A Csemadok KB Elnöksége ugyanezen a napon levélben üdvözli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulását, vezetőségét pedig a Csemadok tagságának teljes támogatásáról biztosítja.

1989. december 28., csütörtök

  • A Szövetségi Gyűlés alkotmánytörvényben szabályozza a törvényhozó testületek új képviselőinek megválasztását, amely szerint a megüresedett képviselői helyek betöltésére nem tartanak pótválasztást, hanem az új képviselőket a pártok megegyezése alapján maga a törvényhozó testület kooptálja. A Szövetségi Gyűlésbe ezt követően 23 új képviselőt kooptálnak, köztük Alexander Dubčeket, akit egyben a testület elnökévé is megválasztanak.
  • A Duray Miklós által vezetett Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága nyilatkozatban jelenti be, hogy a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel felfüggeszti tevékenységét.

1989. december 29., péntek

  • A Szövetségi Gyűlés egyhangúlag Václav Havelt, a Charta 77 és a Polgári Fórum vezető személyiségét választja meg Csehszlovákia új köztársasági elnökévé.

1989. december 30., szombat

  • Csehszlovákia magyar ajkú keresztény lakosságához intézett felhívás jelenik meg az Új Szóban, amely arra biztatja őket, hogy világnézeti és társadalmi kérdések tisztázása céljából – a szlovák kereszténydemokrata klubokhoz hasonlóan – alakítsanak magyar kereszténydemokrata klubokat.

1990. január. 2., kedd

  • Az Új Szó fejlécéről eltűnik a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” jelszó, a „Szlovákia Kommunista Pártja napilapja” feliratot pedig a „csehszlovákiai magyar baloldali napilap” felirat váltja fel. Másnap változik a kiadó is: a lap kiadója az SZLKP helyett a Pravda Kiadóvállalat lesz.

1990. január 4., csütörtök

  • Komáromban a VPN és az FMK kiadásában Reflex címmel új hetilap indul útjára, amely a demokratikus mozgalmak független hetilapjaként határozza meg magát.

1990. január 5., péntek

  • Az Új Szó 1968 óta megjelenő hétvégi magazinja, a Vasárnapi Új Szó felveszi a Vasárnap címet.

1990. január 5–6., péntek–szombat

  • A Csemadok KB Elnökségének szenci ülésén felmerül a szövetség esetleges párttá alakulásának lehetősége. Az Elnökség végül úgy határoz, hogy a Csemadok nem alakul át párttá, hanem a magyar kisebbség érdekvédelmét is felvállaló kulturális és társadalmi szervezet marad, ugyanakkor egyetért abban, hogy a megváltozott politikai helyzetben szükség lesz a nemzeti kisebbségek érdekvédelmét vállaló párt létrehozására is.

 

Összeállította: Popély Árpád

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?