Tovább csökkent a munkanélküliség novemberben

26,8 százalék a munkanélküliség Görögországban
Pozsony |

A regisztrált munkanélküliségi ráta novemberben elérte a 4,92%-os szintet. Az októberi adattal összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,02 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,17 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a tizenegyedik hónap végén elérte a 135 507 főt.

„Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 685 fővel, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 4020 fővel, vagyis 2,88%-kal csökkent az álláskeresők száma”

– számolt be róla kedden Marián Valentovič, az ÚPSVaR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta novemberben elérte a 6,01%-ot.

„Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 0,03 százalékponttal, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 0,26 százalékponttal csökkent”

– pontosított Valentovič.

Az év tizenegyedik hónapjában összesen 165 562 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 740 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 6309 fővel, vagyis 3,67%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta novemberben hat megyében csökkent, a legszámottevőbben Pozsony megyében. Két megyében emelkedésről számoltak be.

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 97 783 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 1865-tel nőtt. A legtöbb betölthető állás Pozsony megyében, a legkevesebb Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint az év vége és az év eleje nem számít kedvező időszaknak az új alkalmazottak felvétele szempontjából. Hozzátette: a minisztérium célja, hogy a munkanélküliség az év utolsó hónapjában is 5% alatt maradjon.

Novemberben három tömeges elbocsájtást jelentettek be. 25 személy vesztette el a munkáját, és 79 állás van veszélyben. Januártól november végéig 46 tömeges elbocsájtást jelentettek be, és 5367 alkalmazott állása került veszélybe. Richter elmondása szerint öt tömeges elbocsájtást végül sikerült megakadályozni.

A miniszter közlése szerint a munkaügyi hivatalokban 25,5%-kal kevesebb a középiskolát frissen elvégzett álláskeresők száma. Az egyetemet végzett abszolvensek közül jelenleg 1980 munkanélkülit tartanak számon, számuk csökkenő tendenciát mutat.

Novemberben 470 fővel csökkent a tartósan munkanélküliek száma is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?