Az Új Szó kérdez, a magyar pártok válaszolnak! Választás 2020

hajléktalan hideg

A közelgő parlamenti választás alkalmából rendszeresen megkérdezzük a mérvadó magyar pártokat, hogy mi a véleményük társadalmunk és kisebbségünk legégetőbb problémáiról. Sorozatunk negyedik részében arra voltunk kíváncsiak, miként segítenének a szociálisan hátrányos helyzetben lévőkön.

Mit tenne a szociálisan hátrányos helyzetűek elszigetelése és a szegénység ellen?

Szlovákia a maga 16%-os szegénységi mutatójával az EU tagállamai között nem tartozik a legrosszabbak közé, de a 860 ezer szegénységgel veszélyeztetett ember aggodalomra ad okot. A kormány szociális csomagjai nem jelentettek megoldást a szociálisan hátrányos helyzetű embereknek. A pályakezdők, a tartósan munkanélküliek, az 50 éven felüliek munkapiaci érvényesülése korlátozott, a fogyatékkal élő, fiatal pályakezdők elhelyezkedése kilátástalan. A családtámogatási rendszer nem ösztönzi a fiatalokat a családalapításra, gyermekvállalásra, az egyszülős családokat az elszegényedés fenyegeti. A szociális kirekesztettséggel veszélyeztetett csoportok életére ráadásul nagy hatással vannak a jelentős regionális különbségek is.

Fontosnak tartjuk a szociális problémák kialakulásának megelőzését, ezért hatékony családtámogatási intézkedéseket vezetünk be, kiemelt célunk a családalapítást és a gyermekvállalást elősegítő új juttatások meghatározása. Megemeljük az adóbónuszt, a szülői hozzájárulást, bevezetjük a nagyszülői felügyeleti hozzájárulást. Támogatjuk a rugalmas munkaidő további lehetőségeinek bevezetését, a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolását, az esélyegyenlőség növelését. Elérhető bérlakásprogramot indítunk.

Foglalkoztatáspolitikánk a tartósan magas munkanélküliséggel küzdő régiókra fókuszál. Az állami és külföldi beruházásokat a legnagyobb munkanélküliséggel sújtott régiókba irányítjuk. A jogszabályi környezetet úgy módosítjuk, hogy a fogyatékkal élő munkaerő számára is hosszú távon fenntartható megélhetést biztosító munkahelyek létesüljenek.

A pályakezdő és produktív korban lévő munkavállalókat majdani időskorukhoz való felelősségteljes hozzáállásra, a II. és III. pillérbe való belépésre biztatjuk. A II. nyugdíjpillérbe fokozatosan visszaállítjuk a 9%-os járulékot, és a III. nyugdíjpillért is attraktívabbá tesszük.

Németh Gabriella, a Magyar Közösségi Összefogás szociális ügyi szakértője 

 

A Híd az elmúlt években is nagy figyelmet szentelt a szociális kérdéseknek és a mélyszegénységben élőknek. Helyzetüket több törvénymódosítással, valamint speciális programokkal igyekezett segíteni, és ebben az irányban haladunk tovább 2020 után is.

Az egyik kulcskérdés a szociális szolgáltatások elérhetősége és minősége, legyen szó a szociális terepmunkáról, a közösségi központokról, az idősgondozásról vagy éppen a házi segítségnyújtásról. Ezeket a szolgáltatásokat zömében európai pénzekből finanszírozzuk, ami komoly bizonytalanságot visz a rendszerbe, és veszélyezteti a szolgáltatások elérhetőségét és minőségét. Ezért azt szeretnénk, ha a támogató hálózatok megerősítése mellett fokozatosan állami finanszírozásra állítanánk át őket.
Egy másik fontos kérdés a mélyszegénységben élők és tartósan munkanélküliek aktivizálása a munkaerőpiacon. Ebben is sikerekről számolhatunk be: a pénzügyminisztérium statisztikái szerint ezen csoportok munkavállalása folyamatosan emelkedő, köszönhetően az intézkedések kombinációjának (szociális vállalatok, motivációs elemek a segélyrendszerben). A következő években az lesz a legnagyobb kihívás, hogy az előrejelzett gazdasági válság ellenére megtartsuk ezeket a munkahelyeket és ne engedjük ismét az utcára kerülni a most bekapcsolt új munkavállalókat. Folytatni kell a regionális különbségek kiegyenlítését célzó programokat is.

A szegénység elleni harcban nagyon fontos szerepet kell, hogy betöltsön az oktatásügy, amely a különbségek kiegyenlítésén kell, hogy dolgozzon. 2021-től minden ötéves gyermek óvodába jár majd, ami fontos első lépés. Minden gyermek számára szeretnénk ingyenes napközit biztosítani, valamint tovább emelni a támogatást a hátrányos helyzetből érkező gyermekek alapiskolai képzésére. Az esélykiegyenlítő oktatási rendszer a szociális problémák leküzdésének alapja.
 
Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, romaügyi kormánybiztos 

Kedves olvasó, ha van olyan kérdése, amit szívesen feltenne az MKÖ, illetve a Híd képviselőinek, írja meg nekünk az ujszo@ujszo.com címre, s a legaktuálisabb kérdéseket mi továbbítjuk a pártok képviselőinek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?