Az ünnepi lakás fénypontja

d

A karácsony uralkodó jelképe, az ünnepi lakás központi dísze a karácsonyfa, nem csoda, ha mindenki arra törekszik, hogy a lehető legszebb, legtökéletesebb legyen.

Van, aki miden évben más domináns színt választ neki, mások a hagyományos piros-arany variációra esküsznek, van, aki élőt, sokan műfát állítanak.

Akik még nem döntötték el, hogy milyen legyen a karácsonyfájuk ebben az évben, az alábbiakból ötletet meríthetnek.

1 A legújabb divat: fejjel lefelé fordított fenyő

A törzsénél fellógatott karácsonyfának Közép- és Kelet-Európában, főleg a szláv népeknél több mint ötszáz éves hagyománya van. A fordított fenyő ugyanis a középkorban a szentháromságot jelképezte, s egyúttal a kereszt alakját is megidézte. Napjainkban Amerikában és Angliában terjedt el – azt mondják, hihetetlenül praktikus, mert helytakarékos, és a díszítése is látványosabb. Talán pár év múlva nálunk is teret hódít ez az extrém megoldás.

2 Ragyogás és színek kavalkádja

Sokan a tarka, sokszínű apró díszek arannyal vagy ezüsttel való kombinálását választják, és gyermekkoruk karácsonyfáját próbálják évről évre életre kelteni – a díszek mindegyikéhez személyes élmény köti őket, ráadásul a szüleiktől megörökölt apró angyalkák, csillogó tobozok, csengők, gömbök, mókusok, manók mind felkerülnek a fára. Ez a stílus mindent elvisel, választhatunk bármilyen nagyságú és formájú díszeket, a sok csillogó apró figura, a fényfüzérek és az ezüstszálak kuszasága csodálatos végeredménnyel jár.

3 Az év színe: szivárvány

Minden évnek megvan a vezető színe, amelyet arannyal vagy ezüsttel lehet kombinálni. A lényeg, hogy ne zsúfoljuk tele a fát: válasszunk két, számunkra kedves színt (pl. piros és arany) s formát (pl. gömbök és hópelyhek); így a végeredmény csodálatosan harmonikus lesz. A hatást a díszekkel harmonizáló szalaggal még fokozni is lehet. Egyébként a piros, kék, fehér és fekete fenyődivat után az idei irányzat a sokszínű díszítéssel, illetve a szivárványszínű műfenyővel sokkolt bennünket.

4 Ehető dekoráció

Az otthon sütött mézeskalács figurákkal csodás rusztikus hatás érhető el, ráadásul az egész lakásban érezni lehet a sütéshez felhasznált fűszerek – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg – illatát. Az ilyen díszítés nagyszerűen kiegészíthető bronzszínű és barnás gömbökkel, szalagokkal.

5 Műfenyőt vagy élőt?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Az élő fa illata, ágai és tűlevelei igazi karácsonyi hangulattal árasztják el otthonunkat, ám egy élő fának gondját kell viselni: rendszeresen öntözni kell, különben levelei megbarnulnak, és elkezdenek hullani. Ráadásul a tűlevelek nem is veszélytelenek a kisgyerekek vagy a kisállatok számára (ezért érdemes a fát körbekeríteni). Választhatunk földlabdás karácsonyfát is, amelyet az ünnepek után el lehet ültetni a szabadban.

A műfenyőt évről évre fel lehet díszíteni; egy kezdeti befektetésnek évtizedekig tartó karácsonyfa lesz a jutalma. Soha nem megy ki a divatból, mindig friss és varázslatos marad.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 51-52. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?