Gasztrokalauz

gastro

A dió isteni eledel!

A dió nem csak úgy általában isteni, ahogy azt bármely ételre ráfogjuk, ha feleségünk ízlésünk szerint készíti el, hanem konkrétan is. Isten bizony!

Ezt a régi rómaiaktól tudjuk, akik szerint a dió – Jovis glans – Jupiter makkja. Vagyis amikor a földön az emberek még szinte állati sorban éltek, és makkot ettek, az istenek, különösen a főisten, már diót.

Kóstoljuk meg tehát mi is!

Diós pulykamellrolád

Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 4 közepes vöröshagyma, 3 dl sör, 8 szelet bacon, só, frissen őrölt bors, 35 dkg dió, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 ek. olívaolaj.

A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, s kissé kiveregetjük, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadunk egy apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az finomra metélt petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az olajat. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd felcsavarjuk.

A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük, ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, negyedekre vágjuk, kerámiatálba szórjuk, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört. Fóliával lefedve 200 fokon 1 óráig pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeletekre vágjuk, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.

Dióval töltött alma

Hozzávalók: személyenként 1 sárga alma (Golden); töltelék 2 almához: 2 ek. darált dió, 1 tojás sárgája, 1 kk. méz, csipetnyi őrölt fahéj, 1 kk. cukor, fél kk. rumesszencia, 2-3 dl száraz bor, 50 cl konyak.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, hogy tartós masszát kapjunk. Az almák csutkáját kivájjuk, üregüket megtöltjük a fenti masszával, majd megfelelő edénybe állítjuk őket. Kb. 2 dl bort öntünk alájuk, és az edényt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percre.

Mikor a bor elfőtt, kivesszük, az almákat leöntjük langyosra melegített konyakkal, s meggyújtjuk. Mikor a konyak leégett, négyfelé vágjuk őket, annyira, hogy ne essenek szét, majd tejszínhabbal beborítva szervírozzuk, száraz bor társaságában.

Z. Ballai Zoltán

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 51-52. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?