Tévhitek a hátfájásról

hátfájás

Legyen szó éles fájdalomról vagy tompa sajgásról, a derékfájás előbb-utóbb mindenkit utolér. Tíz emberből nyolc ismeri ezt az érzést, amellyel kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban.

Tévhit: Egyenesen ülve megelőzhetjük a derékfájást

Igaz, hogy nem tesz jót, ha púposan gubbasztunk, de az is tény, hogy megerőltethetjük a hátunkat azzal is, ha túl egyenesen, és túl sokáig ülünk. Ha sokat ülünk napközben, próbáljuk ki ezeket: hajoljunk hátra úgy, hogy lábunk a földön marad, hátunk pedig enyhén hátragörbül. Még jobb, ha a nap egy részét állva próbáljuk eltölteni, például telefonálás vagy olvasás közben.

Tévhit: Rosszat tesz a deréknak, ha nehezet emelünk

Nem az a fontos, hogy hány kilót emelünk fel, hanem az, hogy hogyan. Emeléskor álljunk közel a súlyhoz, felemelt fejjel és egyenes háttal próbálkozzunk. Álljunk egy helyben, és a lábainkat használjuk az emeléshez. Ne csavarjuk vagy hajlítsuk a törzsünket. A hajolás közben történő csavarodás és a lábak felemelése tényleg sérüléshez vezethet, ez már akkor is megtörténhet, ha a széken ülve egy ceruzáért hajolunk le.

Tévhit: A derékfájást ki kell feküdni

A pihenés enyhítheti az akut sérülés vagy megerőltetés okozta fájdalmat, de nem igaz, hogy ágyban kell maradni. Már egy-két ágyban töltött nap felerősítheti a panaszokat.

Tény: A fájdalom mindig sérülés következménye

A porckorongok elfajulása, sérülések, betegségek, fertőzések és akár örökletes tényezők is okozhatnak derékfájást.

Tény: A túlsúlyos embereknek gyakrabban fáj a derekuk

A jó kondi és az aktív életmód véd a derékfájás ellen. A panaszok akkor jelentkeznek, ha valaki eltunyul, és a munkanapokat végigülve hétvégén megerőlteti magát. Az viszont tény, hogy az elhízás folyamatos terhet jelent.

Tévhit: A sovány embereknek nem fáj a derekuk

Bárkinek fájhat a háta. A túl sovány, már-már anorexiás egyéneknél a csontvesztés vezethet a csigolyák összeroppanásához.

Tévhit: A mozgás rontja a panaszokat

Nagy tévedés. A rendszeres mozgás segít megelőzni a derékfájást. Akiknél egy sérülés miatt jelentkeztek a panaszok, olyan tornát kell elkezdeni, ami a kezdeti kímélő gyakorlatok után fokozatosan növeli a terhelést. Ahogy az akut fájdalom megszűnik, a mozgás már segít megelőzni a jövőbeli panaszokat.

Tény: A masszázs enyhíti a fájdalmat

Az Amerikai Háziorvosi Kollégium és az Amerikai Fájdalom Társaság ajánlásai között szerepel a gerincmasszázs azon betegek esetében, akik derékfájással jelentkeznek.

Tény: az akupunktúra segít

A két társaság azt is javasolja, hogy a krónikus esetekben, illetve azoknál a betegeknél, akiknél a hagyományos otthoni ellátás nem vezet eredményre, érdemes megfontolni az akupunktúrát. A jóga, a progresszív relaxáció és a kognitív viselkedésterápia ugyancsak kipróbálható módszerek.

Tévhit: a kemény matrac a legjobb a hátnak

Egy krónikus hát- és derékfájós betegek adatait feldolgozó spanyol vizsgálat megállapította, hogy a közepes keménységű matrac (egy tízpontos skálán 5,6-os) használata kapcsán lehetett a legkevesebb gerincpanaszt észlelni, kemény (2,3-as) matracnál jóval gyakoribbak voltak a panaszok és a mozgáskorlátozottság is.

(WebMD)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?