Tucatnyi klímaaktivistát állítottak elő Amszterdamban

amszterdam tüntetés

Tucatnyi klímaaktivistát állított elő a holland határvédelmi rendőrség az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren tartott, hatósági engedéllyel nem rendelkező szombati tüntetésen.

A megmozdulásról készült felvételeken látni lehetett a rendőrségi fellépést a mintegy 150 tiltakozóval szemben. A demonstrálók egyik plakátja arra szólított fel, hogy „Adóztassátok meg a repülőket, válasszátok a vasutat”.

A tiltakozó akció kezdetén több mint kéttucat rendőr felügyelte a tüntetés rendjét, majd elkezdték a résztvevőket előállítani és felszállítani az épület előtt parkoló buszra.

Holland sajtójelentések szerint az elfogott aktivistákat végül Haarlemmermeer község határában elengedték. Haarlemmermeerhez tartozik a Schiphol nemzetközi repülőtér is.

A hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulással párhuzamosan egy másik, engedélyezett klímatüntetés is volt, amelyre a Greenpeace nemzetközi környezetvédő csoport szólított fel.

„Schipholnak klímavédelmi tervet kell készítenie”

– hangoztatta a Greenpeace egyik szóvivője a tüntetésen.

In a peaceful protest, hundreds of activists came to the airport to demand a climate action plan for Schiphol. https://t.co/6PDbgszvkr

— Greenpeace (@Greenpeace) 2019. december 14.

A környezetvédők azt követelik az amszterdami repülőtér vezetésétől, hogy sürgősen fogadjon el intézkedéseket a légiközlekedés széndioxid-kibocsátásának mérséklésére. Az aktivisták különösen a rövid távolságú járatok számának csökkentésével szeretnék elérni azt, hogy a repülők helyett többen válasszák a vasúti közlekedést.

Schiphol Európa egyik legforgalmasabb repülőtere, ahol 2018-ben mintegy 71 millió utas fordult meg.

Hans van Kastel, a repülőtér szóvivője szerint a tüntetések nem befolyásolták a légikikötő forgalmát. Egyben bejelentette, hogy a légikikötő már végrehajt egy tervet, amely klímavédelmi célokat tartalmaz 2030-ig, illetve 2050-ig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?