Adventi kalendárium: Egész évre feltöltődni az ünnepek alatt

Szabados László

A karácsony minden embernek alkalom arra, hogy megtapasztalja, ha van, akit szeret, és van, aki viszontszereti, akkor a szeretet ünneppé tudja varázsolni a hétköznapokat.

A szeretet ünnepe, ez az egy nap utat mutat, hogy hogyan viselkedjünk egész esztendőben. Az önzetlen szeretet az, amely összetartja a családot, nélküle üressé válnak a napok, a családi kapcsolatok. A karácsony minden embernek alkalom arra, hogy remény költözzék a szívébe, hiszen egy gyermek születése a remény csillagát tűzi ki a család egére.

A betlehemi csillag az egész emberiség reményének csillaga.

Az én karácsonyaim még ma is ugyanazt a boldogságot adják, mint amikor feleségemmel, édesanyámmal álltunk a karácsonyfa előtt és az alig egyéves kislányom a karomon ülve tapsikolva, rikkantgatva örült a csillogó gyertyáknak, csillagszóróknak. Bár nagyszüleink, szüleink eltávoztak mellőlünk, szeretetben nem lettünk szegényebbek, hisz’ helyettük a gyermekek, unokák vannak velünk, akiket átölelhetünk, akik átölelnek bennünket. Olyan ez az ünnep, hogy egész évre kihat, feltölt.

Az ünnepre való felkészülés anyagi vonzatai, az ajándékvásárlás gondjai eltörpülnek a várakozás, az ünnepre való lelki felkészülés az ünnephez közeledve egyre megnyugtatóbb érzéséhez, hogy újra eljött az idő, amikor ismét szeretteim előtt bizonyságot tehetek, hogy szeretem őket, s tőlük is bizonyságot nyerek, hogy szeretetükben élek, s mindezt úgy, hogy a hétköznap gondjait feledve fogunk ünnepelni. Szokásosan, hagyományosan ünnepelünk: fenyőfával, melynek már a díszítése is ünnep. Hagyományos karácsonyi ételekkel az asztalon.

Dalkörünk rendszeresen szerepel a karácsonyesti istentiszteleten. Onnan hazatérve következik a szokásos vacsora. Majd egymás meglátogatása szenteste vagy az ünnep első napján, hiszen már nem egy házban, lakásban él a család. Karácsony másnapján általában a közeli rokonság meglátogatásával telik. Az ajándékozás is szerves része az ünnepnek, de nem elsősorban ez adja karácsonyunk ünnepének fényét.
 

Szabados László
A szerző nyugdíjas pedagógus (igazgató tanító)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?