Pellegrini: Az EU-nak egységes álláspontot kell képviselnie a brexit-tárgyaláson

Peter Pellegrini
Pozsony |

A nagy-britanniai előrehozott választások után, melyekre csütörtökön került sor, kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió megőrizze az egységes álláspontját a további tárgyalásokon, amelyek az eddigieknél is nehezebbek lesznek. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki a kétnapos EU-csúcs után tartott pénteki sajtótájékoztatóján. „Rossz hír ez az EU számára – először fordul elő a történelemben, hogy egy ország elhagy minket” – fűzte hozzá.

Pellegrini szerint nagy rá az esély, hogy az új brit kormányfő, Boris Johnson akkora többséget szerzett a parlamentben, amely lehetővé teszi számára a brexit-megállapodás mielőbbi ratifikálását. A szlovák kormányfő hangsúlyozta: 11 hónapjuk maradt arra, hogy tető alá hozzák az összes, az EU és Nagy-Britannia együttlétezését szabályozó egyezményt. „Ez rendkívül nehéz lesz” – figyelmeztetett. Hozzátette: ha 11 hónapon belül nem sikerül aláírni minden kereskedelmi és biztonsági megállapodást, Nagy-Britannia az EU szempontjából „harmadik országgá” válhat.

A csütörtöki előrehozott választásokon csaknem 46 millió brit választott képviselőket a brit parlament 650 tagú alsóházába. Boris Johnson miniszterelnök Konzervatív Pártja 364, a Munkáspárt 203 mandátumot szerzett. Johnson a pártja győzelmét követően kijelentette: a konzervatívok most erős, új mandátumot kaptak arra, hogy megvalósítsák a brexitet, illetve hogy egyesítsék és előremozdítsák az országot. Az új miniszterelnök abban érdekelt, hogy Nagy-Britannia január 31-ig kilépjen az EU-ból.

A legutóbbi választásokon, 2017 júniusában a konzervatívok 318, a Munkáspárt pedig 262 mandátumot szerzett. A Konzervatív Párt, élén az akkori kormányfővel, Theresa May-jel elveszítette az abszolút többségét a parlamentben, ami patthelyzetet eredményezett, ez pedig gátolta Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Az Egyesült Királyság állampolgárai 2016 júniusában döntöttek a brexit mellett egy népszavazás keretében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?