Mi a Stay Green jelentősége a kukoricánál?

kukorica

Megkérdeztük Barczi Sándort, a Szegedi Gabonakutató szlovákiai képviselőjét, mi a Stay Green jelentősége a kukoricánál?

A kukorica esetében kétféle típust különböztetünk meg, azt, amelyik zöld száron érik be, illetve azt, amely szára és levélzete egyszerre szárad, és akkor következik be a kukoricaszemek fiziológiai érettsége. Az elsőt „Stay Green” (SG) típusúnak, a másikat „Dry Down” (DD) típusúnak nevezzük. A Stay Green típusnak főleg a silókukoricák esetében van nagyobb jelentősége, hiszen itt az egész növény felhasználásra kerül. Fajtától függ, de általánosságban elmondható, hogy a száraz száron beérő kukoricáknak a szemes fajták esetében van nagyobb jelentősége, hiszen ezek többnyire könnyebben leadhatják a vizet.

A Stay Green típusú hibridek előnye abban is keresendő, hogy ezek kedvezőbb beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek, és javulnak az emészthetőséggel összefüggő tulajdonságaik, ellenállóbbak a gombás fertőzéssekkel és a megdőléssel szemben. Betakarításukra 35%-os szárazanyag-tartalomnál kerül sor, amikor a mag szárazanyag-tartalma 60% körüli. Az erősebb szárnak köszönhetően a betakarításkori veszteség csökkenthető. Általában ezek betakarítási ideje rugalmasabban alakítható.

A zöld száron beérő kukorica a szárazabb területekre is ajánlott, előnye még, hogy könnyebb a betakarítás, effektívebb a silózás.

(czm)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?