Mi a legfontosabb a vállalkozása számára? Mérje fel előrelátóan a kockázatokat

groupama

A bűncselekmények leggyakrabban a vagyontárgyak ellen irányulnak. Ide tartoznak azonban az olyan betöréses lopások, rablások is, amelyek során a lakásokban, éttermekben, üzlethelyiségekben vagy kirakatokban is kár keletkezik. A helyreállítás költségei nemcsak a vállalkozást, de a családi költségvetést is jelentősen befolyásolhatja.

A nagyobb, értékesebb vagyontárgyak – különösen, ha szem előtt vannak – jobban felkeltik a tolvajok figyelmét. Bár a bűncselekmények száma évről évre csökken, az okozott kár még mindig több millió eurót tesz ki, és az elemi károk mellett a lopás és a vandalizmus jelenti a legnagyobb kockázatot a vállalkozás számára.

A rendőrségi statisztikák szerint a vagyon elleni bűncselekmények okozta kár összege 2018-ban 42 280 000 euró volt. Ez a szám magába foglalja a betöréses rablásokat és a gépjárművek eltulajdonítását is. Amennyiben csak a betöréses lopásként kategorizált bűncselekményeket vesszük figyelembe, akkor 2018-ban az így keletkezett teljes kár 14 179 000 euró. 2019 első felében ez az összeg 4 560 000 euró volt.

Minden egy megfelelően beállított biztosítási összegen alapul

Bár a bűncselekmények száma évről évre csökken, az egy kárra jutó kárösszeg még mindig több mint 2 ezer euró.

A károk a vállalkozás anyagi helyzetét jelentősen megrendíthetik. Előrelátó módon ezért érdemes biztosítást kötni, amely segíthet az ilyen nehéz helyzetekbe is. Az anyagi segítséget csak megfelelő biztosítási védelem esetén nyújt a biztosító, ezért érdemes körültekintően kialakítani azt. Egy vállalkozás sajátosságait figyelembe vevő biztosítási védelmet pedig gyakran a kiegészítő biztosítások segítségével lehet csak megteremteni. A lopás és a vandalizmus okozta károk fedezete is kiegészítő biztosítás keretében igényelhető. Fontos, hogy a biztosítási összeg megfelelően legyen megállapítva. „A biztosítási összeget a biztosított vagyontárgynak a biztosítás megkötésének időpontjában aktuális, valós értéke határozza meg. A biztosítási összeg megállapítása fontos, mivel ez a maximális összeg, amely egy biztosítási eseményt követően kifizethető, és ez a biztosítási díj számításának alapja is.” – mondta Peter Bežo, a Groupama Biztosító vállalkozói felelősségbiztosítási szakembere.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a biztosítási összeg az egyes biztosított tételeken alapul, figyelni kell arra, hogy ne legyen sem alul-, sem túlértékelve, mert egy biztosítási esemény bekövetkeztekor a kárkifizetésnél elégedetlenségre adhat okot, hiszen a biztosító csak a valós értéket téríti meg. A biztosítási díjat további körülmények is befolyásolhatják, mint a biztosítási limitek, a vállalt önrész, a vállalkozás székhelye és típusa, a kártörténet.

Alulértékelés vs. túlértékelés

Példaként említhetjük egy délkelet-szlovákiai ügyfelünket, aki vállalkozói biztosítást kötött fémtermékraktárára. Ügyfelünk egy olyan biztosítást igényelt, amely fedezi az elemi károkat és vízvezeték törése okozta károkat, valamint szeretett volna egy kiegészítő biztosítást is, amely magába foglalja a lopás és vandalizmus fedezetet és felelősségbiztosítást is tartalmaz. „Az épületre 50 000 euró, a készletekre 45 000 euró biztosítási összeget határozott meg. Az önrészt és a biztosítási limitet a várható károk mértéke alapján állapította meg, hogy a káresemény bekövetkeztekor a biztosítása fedezze az esetlegesen keletkező károkat. Ennek eredményeként éves biztosítási díja kevesebb, mint 400 euró.” – mondta P. Bežo. Mikor néhány hónappal később kirabolták, a rendőrség a keletkezett kárt 35 000 euróra becsülte. A jól meghatározott biztosítási összegnek köszönhetően a biztosítótársaság a jogosultság ellenőrzését követően kifizette a teljes kárt.

Amennyiben a biztosítási összeg nem megfelelően kerül meghatározásra, a biztosított vagyontárgyat kisebb értéken biztosítják, akkor alulbiztosításról beszélünk. Ilyen esetben a biztosítási esemény bekövetkeztekor a biztosítótársaság által kifizetett összeg nem biztos, hogy fedezi a tényleges kárt. Nem szabad elfelejteni, hogy a teljes biztosítási összeg azon vagyontárgyak biztosítási értékének összege, amelyekre az ügyfél biztosítást kötött, pl. készletek, ingóságok, gépek. „A biztosítási összeget az ügyfélnek kell meghatározni – ebben természetesen igény esetén segítséget nyújtanak a biztosító szakemberei –, de annak helyességéért az ügyfél a felelős." – mondja P. Bežo.

Mi az ügyfél kötelessége?

Legyen szó egyéni vállalkozásról, kis-, közép- vagy nagyvállalatról a vállalkozói biztosítás az ügyfél részéről bizonyos kötelességekkel jár. A lopás és a vandalizmus kockázatát figyelembe véve különösen fontos gondoskodni a biztosított vagyontárgyak megfelelő védelméről. A biztosítási összeg és limit vonatkozásában a biztosítótársaság megvizsgálja az előírt, különféle típusú biztonsági intézkedéseket, legyen szó kerítésről, biztonsági bejárati ajtókról, védett üvegezett felületekről vagy elektronikus biztonsági rendszerről. Magasabb biztosítási összeg esetén, különösen akkor, ha az ingóságok zárt objektumon kívül, nyílt terepen helyezkednek el (legfőképp a vagyontárgyak nagy mérete miatt), a biztosítótársaság őrszolgálatot írhat elő. Például egy raktárépületre kötött biztosítás esetén, melynek összege nem haladja meg az 50 000 eurót a biztosítótársaság nagy hangsúlyt fektet az épület bejárati ajtajának és az összes üvegezett felületének védelmére, valamint az elektronikus biztonsági berendezésekre, legyen szó riasztócsapdákról vagy teljes körű térvédelemről. „Ezeket a többkomponensű biztonsági követelményeket azoknak a vállalkozásoknak írjuk elő, amelyek biztosítási összege meghaladja a 33 000 eurót. Ezen feltételek teljesítése a kártalanítás alapfeltétele biztosítási esemény bekövetkeztekor” – mondta, P. Bežo. Minél nagyobb a biztosított vagyontárgy értéke, annál magasabb szintű lopás elleni védelem szükséges. Az ügyfél további kötelezettségeit a biztosítótárság a biztosítási feltételekben egyértelműen meghatározza.

Egy jó biztosítás segíthet a bajban

A gondtalan vállalkozás egyik kulcsa lehet a jó biztosítás, amely váratlan helyzetekben anyagi segítséget nyújthat. A Groupama Biztosító vagyon- és felelősségbiztosítása egy káresemény bekövetkeztekor anyagi segítséget nyújthat, enyhítheti a keletkezett károkat. A tapasztalt szakemberek testre szabott, a vállalkozás speciális igényeit figyelembe vevő biztosítást dolgoznak ki Önnek.

Tudjon meg többet az vállalkozói biztosításainkról a www.groupama.sk weboldalon a Vagyonbiztosítás menüpont alatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?