LISTA: Ennyiért neteznek a felhasználók világszerte

internet

A Picodi felméréséből kiderül, hogy melyik országban költenek legtöbbet netezésre:

A Picodi.com 62 országot és azok szolgáltatásait felölelő felméréséből kiderül, Szlovákiában valóban drágának számít-e az internet:

100 Mbit/s mindenkinek elég kell, hogy legyen

Hogy kinek mi számít “kényelmes” sebességnek és szolgáltatásnak, egyén függő: van, akinek a letöltési sebesség, van, akinek a hálózat kiépítésének módja, a host szerver és a weboldal közti távolság és van, akinek a meglátogatott oldal betöltésének sebessége mellett annak minősége számít a leginkább.

A Speedtest.net felmérése szerint a világ átlagos internetsebessége 70 Mbit/s tehető (2019. decemberi adat). Ennek ellenére a legtöbb szolgáltató még ennél is gyorsabb szolgáltatást ígér előfizetőinek:100 Mbit/s sebesség a legtöbb (vizsgált) országban elérhető (62-ből 55-ben). Ez a sebesség kényelmes felhasználói élményt garantál, akár több eszköz egyidejű használata esetén is: akár streeming adások kifogástalan minőségben nézhetők.

A korábbi adatot figyelembevéve meglepő, hogy Lengyelországban, Romániában, Franciaországban és Szingapúrban a szolgáltatók még ennél is feljebb mentek és egyáltalán nem ajánlanak ilyen “alacsony” (100 Mbit/s) sebességre képes internetcsomagot. Az elérhető legalacsonyabb a 150 Mbit/s sebességű csomag a lengyel és a román felhasználók számára elérhető, ez a szám Franciaországban 200 Mbit/s, Szingapúrban pedig 500 Mbit/s. A lista végén kullog Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Vietnám, ott még a 100 Mbit/s sebesség sem elérhető mindenki számára.

d

A fent említett, átlagos sebességű internet a vizsgált országok közül Dél-Afrikában a legdrágább, 79 euró egy hónapra, Izlandon és Norvégiában a havidíj pedig 62 eurótól indul.

A 100 Mbit/s sebességet garantáló havidíjas csomagok kelet-európában a legolcsóbbak: Moldovában 8,74 euró, Oroszországban 6,96 euró, Ukrajnában pedig 5,60 euró.

Internet elérhetőség 20 euró/hó áron

Górcső alá vették, hogy vajon 20 euróból hol és mennyi, milyen minőségű és gyorsaságú internetre futná. A 62 vizsgált országból 20 például eleve kiesne a “versenyből”: Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Svájcban, Chilében, Olaszországban, Portugáliában, Amerikában és a Dél-Afrikai köztársaságban 20 euró alatt nem lehet korlátlan internet csomagot találni a legnagyobb szolgáltatóknál:

sk

A legnagyobb sebességű internetet (1 Gbit/s) Lengyelországban, Romániában, Moldovában, Indiában, Magyarországon, Lettországban és Ukrajnában találtuk 20 eurós – vagy az alatti áron. Ez az összeg Oroszországban 890 Mbit/s, Kínában és Litvániában 600 Mbit/s sebességre elég.

Fénysebesség

Elméletben 1Gbit/s internet sebességgel egy 1GB nagyságú file 8 másodperc alatt letölthető – a legtöbb országban ez a legnagyobb sebesség, ami csak elérhető. Ugyanakkor, felmérésünkkel nem kívánjuk azt sugallni, hogy ez a teljesítmény szükségszerű volna minden felhasználónak, mindössze megnéztük, hol elérhető ez az eszméletlen sebesség és ezért mennyit kell az előfizetőknek fizetni.

A Picodi.com adatai szerint, a legtöbb országban igazi luxusnak számít a fent említett 1Gbit/s internet. 44 országból 22-ben ugyan ajánlanak ilyen csomagot a szolgáltatók, ugyanakkor az ára 50 euró feletti. A szuper sebességű világhábó Ausztriában és Ausztráliában a legdrágább, 199 euró és 209 euró. A legolcsóbb 1Gbit/s internet Romaniában mindössze 8 euróba kerül, Magyarországon pedig 9,34 euróba – az árat tekintve így Magyarország a harmadik helyet csípte meg a ranglétrán.

Szlovákiának be kell érnie a szintén gyors, ám az 1Gbit/s gyorsaság csaknem egyharmadával, a 300 Mbit/s-mal hasító nettel.

Az országok és a szolgáltatók teljes listáját itt elérheted.

(Picodi.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?