Remišová: Az emberi jogok napján a kommunizmus áldozataira is emlékezni kell

Veronika Remišová
Pozsony |

Veronika Remišová független parlamenti képviselő az emberi jogok világnapja alkalmából azt javasolta, hogy azokról is emlékezzünk meg, akiket a kommunista rezsim alatt megfosztottak szabadságjogaiktól. Ebből az alkalomból konferenciát szervez A politikai foglyok lányai elnevezésű szövetséggel.

Remišová keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948-ban fogadták el, pontosan abban az évben, amikor az emberek életét megnyomorító totalitárius kommunista rezsim átvette a hatalmat Csehszlovákiában.

„Ezen a napon azokról is meg akarunk emlékezni, akiknek elvették a jogaikat, a szabadságukat, megfosztották őket a boldog és méltóságteljes élethez való joguktól” - jelentette ki Remišová, és ezzel kapcsolatban rámutatott a ma is létező problémákra, botrányokra, az idősekkel való méltatlan bánásmódra és kihasználásukra, a szepsi romák megverésére, vagy a Čistý deň ügyére, ahol fiatalkorúak jogait sértették meg.

Arra is emlékeztetett, hogy a parlament októberi ülésére törvénytervezetet terjesztett elő a kommunizmus bűntetteiről, de az ellenzéki beterjesztéseket nem vitatta meg a parlament. A tervezetben Remišová azt szorgalmazza, hogy kárpótolják és szolgáltassanak igazságot a kommunizmus áldozatainak, hozzák létre a kommunizmus bűntetteinek és áldozatainak múzeumát, és végleg távolítsák el a kommunista szimbólumokat a közterületekről.

„A rendszerváltás óta eltelt harminc évben sem vonták felelősségre a bűnösöket, ellentétben Csehországgal, ahol alig egy hónapja emeltek vádat a volt kommunista vezetők ellen, mert az emberekre lövettek az országhatáron” - mutatott rá Remišová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?