A roncsautók sorsa

roncsautó

Az önkormányzatoknak pontos menetrendjük van a roncsautók eltávolítására, a legnagyobb gondot a tulajdonos felkutatása jelenti. 

A „roncsautó jelenségˮ szinte minden városban rendszeresen foglalkoztatja a települések vezetőit. A legtöbb helyen pontos menetrend alapján járnak el a roncsautókkal, illetve tulajdonosukkal szemben. A lapunk által megszólított szakemberek szerint gyakran gondot okoz a járművek tulajdonosának felkutatása, máskor viszont a helyiek roncsnak tekintik azokat az autókat is, melyek műszakilag rendben vannak, csak tulajdonosuk ritkábban használja. 

Egy évig egy helyen
A napokban egy komáromi eset hívta fel a figyelmet az autóroncsok problémájára. A jármű egy éve parkol egy ház előtt, az utca lakói már többször bejelentették az autót, de nem tudták elérni, hogy a járművet eltávolítsák. Időközben a rendőrség megtalálta a tulajt, aki megígérte, hogy az autót elszállítja. Mivel a városi rendőrség listát vezet az ehhez hasonló esetekről, kiderült, hogy ugyanez a jármű korábban, mintegy másfél évvel ezelőtt az egyik komáromi lakótelep utcáján parkolt hosszú ideig. Komáromban a városi rendőrség a kommunális és a vagyonjogi osztállyal együttműködve jár el azokkal szemben, akik esetleg közterületen hagynak olyan járművet, amely a város esztétikai látképét rontja, vagy szennyezi a környezetet. Ha az autó üzemképes, a közterület illegális foglalásán túl közlekedési kihágást is elkövet a tulajdonosa. A roncsautókat a városi rendőrségnél a 159-es telefonszámon, esetleg az mp@komarno.sk e-mail-címen lehet jelenteni. A hosszan tartó parkolást, amit a lakosok gyakran összetévesztenek az autóroncsok problémakörével, nem oldhatja a városi rendőrség. A közterületen való hosszan tartó parkolást nem kezelhetik kihágásként, és így nem vonhatják felelősségre az autó tulajdonosát sem. 2019-ben a Komáromi Városi Rendőrség 28 esetben távolíttatott el közterületről autóroncsokat. Sajnos van pár eset, amikor különböző körülmények gátolják a gyors eljárást, például amikor a tulajdonos börtönbüntetését tölti, vagy elhunyt, és húzódik a hagyatéki tárgyalás. 

Roncs vagy parkoló autó
Dunaszerdahelyen évente két-három autóroncs eltávolításával foglalkozik a rendőrség, de Csiba Tibor, a városi rendőrség parancsnoka rámutatott, hogy a probléma jóval összetettebb. A törvény ugyanis nem rendelkezik arról, hányszor kell használni egy gépkocsit, és előfordulhat, hogy egy autó hónapokig ugyanott áll – ha például a tulajdonosa tömegközlekedéssel utazik, vagy egyéb okok miatt nem jár az autóval. „Az emberek olykor mindent, ami nem mozdul, roncsnak tekintenek. A lakosok telefonálnak, vagy a citymonitor portálon keresztül jelzik, hogy távolítsuk el az autót, de ez nem így működik. Csak az az autó minősülhet roncsnak, aminek nincs rendszáma. Viszont azok a személygépkocsik, amelyeket ideiglenesen kijelentenek a nyilvántartásból, leveszik róluk a rendszámot, még nem roncsok” – magyarázza Csiba Tibor. A városi rendőrség igyekszik megkeresni a veszteglő jármű tulajdonosát, ha megtalálják, akkor felszólítják, hogy távolítsa el az autót. „Ez sem mindig egyszerű, vannak olyan autók, amelyek tulajdonosát nehéz megtalálni, így nem tudjuk velük eltávolíttatni az autót. Ha valaki huzamosabb ideig nem szállítja el a nem használt autót, akkor a város helyfoglalási adót róhat ki” – folytatta a parancsnok. Csiba Tibor hangsúlyozta, hogy nem a rendőrök hibájából nem szállíttatják el az autókat, hanem azért, mert néha nehéz megtalálni a tulajdonost. 

Borsos áron tárolják
Érsekújvár önkormányzata 2018-ban döntött úgy, hogy szigorúbban lép fel az út szélén álló, vagy közterületet, parkolóhelyet foglaló autóroncs-tulajdonosokkal szemben. Huszonöt ilyen gazdátlan autót találtak a városban, néhány roncsot a felszólítás után elvontattak a tulajdonosok. Ötveneurós szállítási díj ellenében elviteti a város az üzemképtelen kocsit a szerződéses céggel. Ha nem teszi meg a tulajdonos, akkor egy erre a célra kijelölt parkolóba szállítják az autót, és havi harmincöt eurót számláznak a roncs tárolásáért. Jozef Tököly városi rendőrparancsok elmondta, tavaly márciusban lépett érvénybe az együttműködési szerződés, melyet a város és a városi rendőrség kötött egy autóbontó céggel, amely elszállítja a roncsautókat. Érsekújvárban a roncstelepen jelképes tíz euróért adhatják le a roncsautót. 

Vágsellyén mintegy huszonöt autóroncs van az utcákon, néhány üzemképtelen személygépkocsit a bevásárlóközpontok vagy a lakótelepek parkolójában „felejtettekˮ a tulajdonosok. Az önkormányzat idén nyáron kötött szerződést egy cseklészi céggel. Mielőtt a cég dolgozói elvontatnák az üzemképtelen vágsellyei gépkocsikat, az önkormányzat értesíti a tulajdonost. A városi hivatal alkalmazottai a közlekedésrendészet dolgozóival együtt megkeresik a személygépkocsi tulajdonosát, vagy az elhunyt tulajdonos örököseit. 

Kisvárosban kevésbé gond
Szabó Antal, Diószeg polgármestere szerint kisebb városról lévén szó évente 2-3 elhagyott autót találnak a város területén. Első lépésben a városi rendőrség megpróbálja a rendszámtábla alapján felkutatni a tulajdonost. Ha a tábla hiányzik a roncsautóról, olyankor a gyártási szám alapján azonosítják a jármű gazdáját, majd felszólítják, távolítsa el a roncsot. „Van ennek egy menete. Előfordul, hogy a tulajdonos nem diószegi lakos, esetleg nem veszi át a felszólítást, olyankor hosszabb ideig tart az eljárás, mert fel kell kutatni a tulajdonost. Akár fél évig is elhúzódhat. Ha többszöri felszólításra is ott marad az autó, a város kénytelen saját költségén eltávolítani a közterületről” – fogalmazott a polgármester.

 Szencen a hulladéktörvény alapján járnak el. A város szóvivője, Martina Ostatníková tájékoztatása szerint ha lakossági bejelentés vagy saját észrevétel alapján tudomást szereznek közterületen veszteglő roncsautótól, a városi rendőrség felszólítja a tulajdonost, hogy távolítsa el a saját költségén. Ha hatvan nap elteltével ez nem történik meg, az útkezelőség szervezi meg az elvontatást egy olyan céggel, amelynek engedélye van erre a tevékenységre. Az ilyen járművek az arra kijelölt telephelyre kerülnek. Ha a város lakosai roncsautót vagy hosszabb ideje közterületen parkoló elhagyott autót találnak, a városi rendőrségen vagy az útkezelőségnél tehetnek bejelentést. 

 Galántán először azt ellenőrzik, hogy érvényes-e a gépjármű időszakos műszaki engedélye (STK) és környezetvédelmi vizsgája (EK). Miroslav Grell, a városi rendőrség parancsnoka szerint ezután a városi rendőrség értesíti az illetékes járási hivatalt, mely felveszi a kapcsolatot az erre szakosodott céggel, amely elvontatja a roncsot. „Ha a lakosok felfigyelnek egy láthatóan elhagyott autóra, a városi rendőrségen, illetve az önkormányzatoknál tehetnek bejelentéstˮ – zárta a parancsnok. (vp, béva, száz, mb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?