Válaszúthoz érkezett Frank Lampard és a Chelsea

la

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megfelezte a Chelsea labdarúgócsapatára kirótt büntetést, így az angol klub már a télen szerződtethet új játékost, ami számos kérdést vet fel a közeljövővel kapcsolatban.

Az Európa-liga-győztes londoni egyesületet a FIFA a következő két átigazolási időszakból zárta ki még februárban, mert megszegte a Nagy-Britannián kívüli 18 év alatti futballistákra vonatkozó szabályzatot. A szigorú büntetés ellen a Chelsea fellebbezett, de a nemzetközi szövetség elutasította azt.
Az idei nyári, valamint jövő téli átigazolási időszakra vonatkozó eltiltás ellen a Chelsea a CAS-hoz fordult jogorvoslatért, amely mostanra hozta meg a döntést: a Sportdöntőbíróság egyetlen átigazolási időszakra csökkentette a londoniak büntetését, és mivel ezt a nyáron letöltötték, az előttünk álló téli „ablakban” ismét igazolhatnak.

Az átigazolásokból való kizárás mellett a Chelsea-nek 460 ezer fontos pénzbüntetést is kellett volna fizetnie, ezt az összeget szintén megfelezte a CAS, így a klubnak „csak” 230 ezer fontot kell letennie az asztalra.

A CAS indoklása szerint csak a FIFA által listázott esetek mintegy harmadában történt súlyos szabálysértés. A Chelsea már korábban is igen magabiztosan nyilatkozott az ügy várható kimeneteléről, így nem éri váratlanul a klubot a helyzet.

Frank Lampard korábban már nyíltan beszélt arról, hogy ha lehetősége adódik, megerősíti a keretet, és az erről szóló egyeztetések már meg is kezdődtek Marina Granovszkajával, a Chelsea ügyvezetőjével – aki az egyik legbefolyásosabb női szereplője a topfutballnak –, illetve Scott McLachlannel, aki a nemzetközi játékosmegfigyelésért felelős.

A kritikus poszt

Lampard elsősorban a balhátvéd posztján szeretne erősíteni, még akkor is, ha három játékos: Emerson Palmieri, Marcos Alonso és Cesar Azpilicueta is a rendelkezésére áll, ugyanakkor egyikük sem nevezhető hosszú távú megoldásnak a számára. Szóba kerülhet még Ian Maatsen, aki a Chelsea akadémiájának egyik nagy tehetsége, ő viszont csak 17 éves, egyelőre nem áll készen a topfutballra.

A Leicester fiatalja, Ben Chilwell az első számú kiszemelt a posztra. Még csak 23 éves, de már angol válogatott, és a posztja legjobbjai között tartják számon. Ha őt akarja a Chelsea, a Leicester biztosan meg fogja kérni az árát, de ahogy azt a korábbi példák is bizonyították N’Golo Kante, Riyad Mahrez vagy Harry Maguire esetében, a klub hajlandó megválni a legjobbjaitól – megfelelő ajánlat esetén.

Szóba kerülhet még a Valenciában futballozó José Gaya, aki jó benyomást tett Lampardra a két csapat BL-összecsapásán. Igaz, az ő szerződésében szereplő fix kivásárlási ár, 89,5 millió euró még a Chelsea-t is elriaszthatja, ugyanakkor vélhetően ennél alacsonyabb összegért is elengedik a spanyolok a 24 éves játékost.
Képben volt az algériai Youcef Atal (Nice) is, aki elsősorban jobbhátvédként ismert, de mivel gyakorlatilag kétlábas, a bal oldali védő szerepe sem idegen tőle, sőt, balszélsőként is bevethető. Ugyanakkor a hétvégén súlyos térdsérülést szenvedett a francia bajnokságban, és a klub közleménye szerint műtét, majd hosszú kihagyás vár a játékosra.

A transzfertilalom feloldása nemcsak a hiányposztokon ad lehetőséget a mozgásra, hanem a keretfrissítésnél is. A középpályán Jorginho, Mateo Kovacic, N’Golo Kante és Mason Mount is jól teljesít, így nemcsak a klub, de a sérülésektől is sújtott Ross Barkley érdeke is az, hogy 26 évesen távozzon a klubtól, hogy karrierje legszebb éveit ne a kispadon töltse. Olivier Giroud és Pedro szintén nem szerepel Lampard hosszú távú tervei között, így tőlük is megválhat a klub, hiszen azonnal pótolhatóak a piacon.

A nagy fogás ígérete

A Chelsea egyébként is szeret aktív lenni a téli piacon, ami elsősorban Granovszkajának köszönhető, hiszen bár szakmailag nem ez az ideális időpont a bevásárlásra, anyagilag előnyös üzleteket lehet kötni. Így került anno például a klubhoz Giroud is, de igaz ez Gonzalo Higuaínra vagy Christian Pulisicre is.
Ezúttal a Borussia Dortmund csillaga, Jadon Sancho lehet a nagy fogás. Bár Sancho igazi klasszissá vált a BVB-nél, az utóbbi időben megromlott a viszonya a klubvezetéssel. Kezdődött azzal, hogy Sancho késve ért vissza csapatához az angol válogatott nemzetközi szereplése után, amiért pénzbüntetést kapott, majd Lucien Favre nyilvánosan megalázta a Bayern München elleni meccsen, amikor a 36. percben lecserélte a játékosát. Favre a meccset követően ráadásul elmondta: nem sérülés miatt, nem is taktikai okokból került sor a cserére, hanem mert Sancho „nem teljesített megfelelően”.

Sancho érkezését elősegítheti, hogy gyerekkora óta a Chelsea-nek drukkol, ráadásul szintén gyerekkora óta jóban van Tammy Abrahammal és Callum Hudson-Odoi-jal, ami aduász lehet a Chelsea kezében. Már csak azért is, mert a játékos iránt a Barcelona, a Liverpool, a Manchester United és a Real Madrid is érdeklődik. A Bundesligából egyébként a hírek szerint még az RB Leipzig támadója, Timo Werner lehet érdekes a Chelsea-nek. 

Top játékos top klubot érdemel

Akinek az érkezésére a legnagyobb esély van, az viszont Wilfried Zaha, aki viharos kapcsolatot ápol a Crystal Palace-szal, ám az utóbbi időben kezd magára találni a pályán. A helyzetét könnyíti – bizonyos szempontból –, hogy egy ideje jogvitában áll az őt képviselő USM ügynökséggel, és emiatt jelenleg szabadon dönthet arról, hogy ki képviselje őt egy esetleges klubváltás során. Különösen ennek fényében érdekes, hogy a játékosügynök Federico Pastorello – aki kimondottan jó viszonyt ápol a Chelsea-vel – nyíltan azt tanácsolta Zahának a napokban egy Sky-interjúban, hogy váltson klubot.

Megérdemel egy igazi, nagy kihívást. Egy top klubra gondolok, hiszen Zaha is top játékos. A nyáron még a Palace-nél ragadt, voltak gondjai, de most újra bizonyít. A januári piac remek lehetőségeket kínál a számára, hiszem, hogy Európa bármely klubja örülne, ha a soraiban tudhatná

– fogalmazott Pastorello.

A kérdéssel kapcsolatban megszólalt Roy Hodgson, a Palace menedzsere is. „Senki sem ül tűkön, hogy eladjuk Zahát. A mi szándékunktól függetlenül azonban érkezhetnek ajánlatok a klubhoz, és ha ez így lesz, akkor majd foglalkozunk velük. Addig azonban nem szeretnék spekulációkba belemenni, és nem is foglalkoztat a kérdés a mindennapokban” – jelentette ki Hodgson.

Új szelek fújnak?

A CAS döntésével Frank Lampard helyzete alapjaiban megváltozik a Chelsea-nél. Azzal, hogy érkezésekor az átigazolási piacról ki volt tiltva az együttes, egyedülálló lehetőséget kapott, hogy fiatalokkal foglalkozzon, és sikeresen építette be őket a csapatba. Az Abramovics-korszakot viszont nem arról ismerjük, hogy spórolnának az átigazolási díjakkal, így most Lampard elsődleges feladata az lesz, hogy egyensúlyt találjon a két út között.

„A keretben minden játékos azért dolgozik nap mint nap, hogy a meccseken pályán legyen. Nagyon örülök annak, hogy ez így van, nincsenek bérelt helyek, nagy de egészséges a konkurenciaharc. Persze, egy olyan klub, mint a Chelsea, mindig fejlődni akar, előre lépni. A nyáron nem volt lehetőségünk játékosokat igazolni, de most megváltozott a helyzet, amire volt időnk felkészülni. Ha és amennyiben úgy látom, hogy szükségünk van az előre lépésre egy-egy igazolással, akkor meg fogjuk tenni, de csak akkor, ha az új játékos érkezése kiszolgálja azt a stílust, amelyben a szezon kezdete óta futballozunk” – mondta Lampard az újságírók kérdésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?