Elfogadták az igazságszolgáltatás megtisztítását célzó módosítást

Gál Gábor

Ha egy bíró vagy ügyész esetében megalapozott kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy megfelel-e minden feltételnek és rendelkezik-e a megfelelő képességekkel, és emiatt veszélybe kerül az igazságszolgáltatás hitelessége vagy jó hírneve, az illető átmenetileg felfüggeszthető a hivatalából. A parlament csütörtökön elfogadta a bírókról és a törvényszéki ülnökökről szóló törvénymódosítást. A plénum gyorsított eljárás keretében tárgyalta a törvényt.

A bírók ideiglenes felfüggesztését a Bírói Tanács elnöke, az igazságügy-miniszter vagy a Legfelsőbb Bíróság elnöke javasolhatja. A törvénymódosítás értelmében az SZK Bírói Tanácsának nyilvános szavazás útján kell döntenie a javaslatról. Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter elmondása szerint a jövőben a Legfelsőbb Bíróság elnökét is nyilvános szavazás keretében fogják megválasztani.

Egy ügyész átmeneti felfüggesztését az SZK Ügyészi Tanácsa javasolhatja. A javaslatról a főügyész dönt. A főügyész maga is felfüggesztheti a "problémás" ügyészeket, de csak a tanács előzetes jóváhagyásával.

A bíró vagy az ügyész átmeneti felfüggesztése a módosítás értelmében addig tart, amíg meg nem szűnnek a felfüggesztés indokai, de legfeljebb hat hónapig. A felfüggesztés ideje szükség esetén meghosszabbítható, legfeljebb további hat hónapra.

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint az elfogadott intézkedésekre azért van szükség, mert kiemelten fontos, hogy megerősítsék az igazságszolgáltatási rendszerbe és az ügyészségbe vetett közbizalmat.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?