Čaputová: A NATO Szlovákia biztonságának alappillére

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová a NATO vezetőinek watfordi találkozóján mondott beszédében kijelentette, hogy az észak-atlanti szövetség Szlovákia, valamint Európa és az egész transzatlanti térség számára a biztonság alappillére. A szövetség már 70 éve működik és nincs okunk kételkedni a jövője felől, mondta az elnök asszony.

Čaputová megemlítette, hogy nemrég ünnepeltük a berlini fal leomlása, valamint a bársonyos forradalom 30. évfordulóját, és ezek az események is hatással voltak arra, hogy ma milyen formában működik a NATO.

Az államfő bejelentése szerint Szlovákia csatlakozott a felhíváshoz, hogy a tagországok növeljék védelmi kiadásaikat.

„Meggyőző és megvalósítható tervünk van arra vonatkozóan, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára emeljük a védelmi kiadásokat” - mondta, és megemlítette, hogy Szlovákia részt vesz a NATO afganisztáni, lettországi és iraki misszióiban.

„A szövetség tagországainak közel fele több mint negyven éven át egy hazug rendszerben élt, ezért ezek az országok érzékenyebbek arra a hazug propagandára, amely ellentétes közös érdekeinkkel, ezért folytatni fogjuk azoknak a hálózatoknak a kiépítését, amelyekre ma még csak egyszerű IT-projektként tekintenek”, mondta Čaputová és hozzátette, hogy ezek a hálózatok a jövőben kulcsfontosságúvá válnak, sebezhetőségük pedig felér majd a hagyományos hadászati fenyegetéssel.

Emlékeztetett, hogy 29 évvel ezelőtt a NATO nyújtott segítséget az addig vasfüggönnyel elzárt országoknak. „Végig kell vinnünk ezt a munkát, ellenkező esetben mások saját érdekeiknek megfelelően fogják kihasználni a tétlenségünket” - szögezte le az államfő, a grúziai és ukrajnai történéseket hozva fel példaként.

Čaputová és Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szerda délután felkereste a Brookwoode-i katonatemetőt, ahol azok az elesett szlovák és cseh katonák is nyugszanak, akik a Brit Királyi Légierőnél (RAF) teljesítettek szolgálatot a második világháború idején. Szintén lerótták kegyeletüket Ivan Otto Schwarz emlékművénél, aki a RAF 311-es csehszlovák vadászbombázó kötelékében szolgált. Schwarz 2018. január 4-én, 94 éves korában hunyt el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?