A környezetvédelmi tárca 148 projektet támogatott a gömöri régióban

Sólymos László
Rimaszombat |

A környezetvédelmi minisztérium az elmúlt négy évben összesen 148 projektet támogatott mintegy 57 millió euró értékben a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban. Erről Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter tájékoztatott rimaszombati sajtótájékoztatóján szerdán.

„Támogattunk a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére, vagy az épületek hőszigetelésére irányuló projekteket is. Az önkormányzatoknak szánt támogatásokat a Környezetvédelmi Alapból, illetve uniós forrásokból finanszíroztuk a Környezeti Minőség Operatív Program keretében“

– fejtette ki Sólymos.

Hozzátette: a Környezetvédelmi Alapból a tárca 2016 és 2019 között 98 projekt megvalósítását támogatta a három járásban, közel 10 millió euró értékben.

„Összehasonlításképpen, az előző, 2013-2015 közötti időszakban csak 14 ilyen jellegű projekt nyert támogatást a régióban, a szétosztott összeg akkor 1,2 millió eurót tett ki”

 – mutatott rá a miniszter.

A Környezeti Minőség Operatív Programból az elmúlt négy évben több mint 47 millió euró érkezett a térségbe. Összesen 50 projekt nyert uniós támogatást. Sólymos példaként a balogiványi (Ivanice) óvoda épületének felújítási projektjét említette, melyre 100 000 eurót fordítottak. A szintén rimaszombati járásbeli Balogtamásiban (Tomášovce) a kultúrházat építették át az energiahatékonyság jegyében, erre 70 000 eurót kapott az önkormányzat.

A miniszter emlékeztetett, hogy a tárca nemrég közzétette a Környezetvédelmi Alap pályázati felhívását, melyre a 2000 főnél kevesebb lakossal rendelkező községek jelentkezhetnek, és amelynek keretében 50 millió eurót osztanak szét a csatornahálózat és vízvezetékrendszer kiépítésére. Sólymos kilátásba helyezte, hogy december 15-ig újabb pályázati felhívást tesznek közzé, melynek célja a községházák energiaigényének csökkentése lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?