Feléled a kulcsodi Amazonas-vidék

Kulcsod
Kulcsod |

A klímaváltozást már elfogadott tényként kezeljük. Visszafordítása nem reális, ezért fontos megragadni minden olyan lehetőséget, amellyel a folyamat, ha nem állítható is meg, de lassítható.

A kulcsodi Duna menti ágrendszer visszaállítása is ezt a célt szolgálja. Ezt a területet a bősi vízerőmű megépítése előtt erdős, lápos, mocsaras, ágas-bogas folyamokkal tarkított szigetek sokasága jellemezte. Ezért is nevezték el annak idején a vidéket a szlovákiai Amazonasnak. Részben ezt az állapotot hivatott visszaállítani az a projekt, amelyet a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (Bratislavské regionálne ochranné zdruzenie – BROZ) aktivistái a környezetvédelmi minisztérium és a Vízgazdálkodási Építővállalat munkatársai közösen valósítottak meg. 

Ez sorrendben a Duna menti ágrendszer kilencedik felújítása. A projekt – amelynek több mint 700 ezer eurós költségvetését az Európai Unió fedezte – lényege az volt, hogy a medret kitisztították, eltávolították a lerakódásokat, a víz áramlását gátló akadályokat, és a kulcsodi ágat ismét csatlakoztatták a Duna főágára. Ez az egyedülálló revitalizáció kedvező hatással lesz az egész Duna mente élővilágára. Az, hogy a mederben újra oxigéndús víz fog áramlani, segíteni fogja a halak, a helyi állat- és növényvilág újraéledését, ami kedvezően fogja befolyásolni a helyi mikroklímát. 

„Az oxigéndús, áramló víz az, amire a szárazföldi deltának szüksége van. Ha sikerül visszaállítanunk ezt, a többivel a természet és a folyó képes megbirkózni” – mondta Tomáš Kušík, a BROZ elnöke az ág ünnepélyes megnyitásán. A természetvédők és vízgazdálkodási szakemberek reménykednek abban, hogy mivel sikerült helyreállítani több ritka és védett madár, amilyen a gyurgyalag a jégmadár és a partifecske természetes fészkelőhelyét, ezek hamarosan visszatérnek Duna menti élőterületükre. 
A nem egész két és fél kilométeres ág csatlakoztatása, újraindítása többéves munka eredménye, és ez csak egy a sok valaha volt dunai ágrendszerek közül. A dunai mellékágak többsége továbbra is el van zárva a fő folyamtól, pedig a Duna áramlási dinamikájához elengedhetetlenek. Bognár Csaba, Kulcsod polgármestere bízik abban, hogy a kulcsodi ág megnyitása segíteni fogja a turizmus fellendülését is.

„Nem utolsósorban annak is örülök, hogy a helyi evezősklub még akár versenyeket is rendezhet itt, hiszen 2,5 kilométeres szakaszról van szó, amely az év bizonyos időszakaiban, a vízállástól függően, kiváló feltételeket kínál a csónakázásra” – mondta elégedetten a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?