A választásnak rendelték alá a jövő évi állami költségvetést

Pozsony |

A parlament által kedden elfogadott 2020-as állami költségvetésre az elemzők szerint erősen rányomja a bélyegét a tény, hogy jövőre parlamenti választás lesz.

A kormánypártok az utolsó pillanatban több olyan szociális intézkedést is belecsempésztek a pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetési tervezetbe, amelyek a tervezettnél is nagyobb lyukat üthetnek a jövő évi büdzsén. A kedden elfogadott állami költségvetés azzal számol, hogy az idei 0,68 százalék után jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,49 százalékát teheti ki az államháztartás hiánya, miközben az eredeti tervek szerint már idén kiegyenlített költségvetéssel kellett volna zárnunk az évet. Az elemzők szerint azonban épp az eltúlzott szociális intézkedések miatt a félszázalékos deficit is csak vágyálomnak számít. A pénzügy is érzékeli a problémát, ezért a kiadások terén felső határt szeretne megszabni.

„A politikusok erősen motiváltak abban, hogy művileg nagyobb bevételeket tervezzenek be a valósnál a nem adójellegű bevételek esetében, így téve lehetővé a megengedettnél jóval nagyobb pénzszórást”

 – állítja Peter Goliaš, az Ineko gazdaságkutató intézet elemzője. Hogy ez idén sincs másképp, azt a jegybank felmérése is alátámasztja. Míg a kormány azzal számol, hogy az állami vállalatok osztalékaiból 438 millió euróra tesz szert, a jegybank szerint ez az összeg 200 millió euróval alacsonyabb lehet. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter ezzel szemben azt állítja, hogy Szlovákiának már 2021-re kiegyenlített költségvetést is sikerülhet összeállítania, ha a következő kormányok felelősen fognak gazdálkodni.

A parlament által tegnap elfogadott 2020-as állami költségvetésnek köszönhetően nagyobb összeggel gazdálkodhat a munkaügyi tárca és az egészségügyre is több pénz jut. A pénzügyminiszter szerint ez utóbbiban azonban jelentős tartalékok vannak. „A pénzek hatékony felhasználásával az egészségügyben akár 300–400 millió eurót is meg lehetne takarítani. Az ágazatban elegendő pénz van, csak hatékonyabban kellene felhasználni” – tette hozzá Kamenický.

Az ellenzéki pártok szerint Szlovákiának az is jobb megoldást jelentett volna, ha a parlament nem fogadta volna el a pénzügy által előterjesztett költségvetést, és a jövő évnek egy ideiglenes költségvetéssel vágtunk volna neki.

„A következő kormánynak jóval felelősebben kell majd gazdálkodnia, mint a mostaninak. Szlovákiának nincs szüksége megszorításokra, elég, ha a rendelkezésünkre álló pénzösszeget hatékonyabban használjuk fel, mint a jelenlegi kormány”

– mondta Marián Viskupič, az ellenzéki SaS parlamenti képviselője.

Miroslav Beblavý, a PS/Spolu képviselője szerint a költségvetési hiány korántsem a szlovák gazdasági növekedés lassulásával magyarázható, hanem azzal, hogy a kormány folyamatosan jóval nagyobb bevételeket tervez be a valósnál, így téve lehetővé a mértéktelen pénzszórást.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?