Gyógyfürdői kúrára is jár az üdülési támogatás

pnk

Tisztelt Szerkesztőség!

Azért fordulok Önökhöz, mert tavasszal a Vasárnapban írtak arról, hogy az üdülési csekkeket gyógyfürdői kúrára is fel lehet használni. Én is így tudtam, utána is néztem a gyógyfürdők honlapján, és mindenhol arról biztosítottak, hogy B kategóriás ügyfélként érvényesíthetem az üdülési csekket. Ennek tudatában idén gyógyfürdőben töltöttem a szabadságomat, mivel tavaly porckorongsérvvel műtöttek. B kategóriás voltam, vagyis az egészségbiztosító csak a kúrákat térítette, a szállást és az étkezést nem. Ehhez igényeltem a munkaadóm támogatását, azaz a törvény értelmében 275 eurót, de nem akarja kifizetni. Azzal érvel, hogy a B kategóriás gyógyfürdői kezelésre nem vonatkozik az üdülési támogatás. Én ezt másként tudom, hiszen szabadságon voltam, nem pedig betegállományban. Kérem, nézzenek utána, mit tehetek.

Jelige: Gyógyfürdői üdülés

 

Tisztelt Olvasónk!

Egyértelműen önnek van igaza: ha a munkáltatója legkevesebb 49 alkalmazottat foglalkoztat, ön pedig legalább két éve dolgozik nála, továbbá legalább két éjszakát töltött a fürdőben, akkor jogosult az üdülési támogatásra. Gyógyfürdői tartózkodásra akkor érvényesíthető a támogatás, ha a kérvényező a szabadsága idején üdült ott, és nem volt betegállományban. Azok a B kategóriába tartozó betegek, akiknek csak a gyógykezelését téríti meg a biztosító, a szállást és ellátást nem, üdülési csekkel fizethetnek a szállásért és az étkezésért.

Az ügyben kikértük a közlekedési minisztérium álláspontját is, mivel ez a tárca finanszírozza az üdülési támogatásokat. Amint a minisztérium kommunikációs osztálya tájékoztatott: ha az alkalmazott teljesíti a törvényben megszabott feltételeket, a munkáltató köteles megtéríteni az üdülés költségeinek 55 százalékát, legfeljebb 275 eurót. Az egészségbiztosító által akár csak részben is támogatott gyógyfürdői kezelésre ugyanez vonatkozik, egy kivétellel: az alkalmazott nem igényelhet ugyanarra az üdülésre állami támogatást és adókedvezményt is. „Azoknak a gyógyfürdői kezeléssel kapcsolatos szolgáltatásoknak a térítése, amelyekre a munka törvénykönyve 152. paragrafusának a bekezdése szerint az alkalmazott üdülési támogatást igényelt, 2019. január 1-jétől nem minősül adómentes alapnak” – áll a minisztérium válaszában. Vagyis ha ön nem igényelt adókedvezményt a B kategóriás gyógyfürdői kezelésre, akkor jogosult az üdülési támogatásra.

Mindenképp álljon ki a jogai mellett, még akkor is, ha a munkáltató azzal érvel, hogy erre nincs pénze. A törvény kötelezi rá, tehát ki kell fizetnie a támogatást, tekintet nélkül arra, hogy magáncégről vagy állami költségvetésből működő intézményről van-e szó. Az más kérdés, hogy sok cég csak úgy tudja megoldani az üdülési támogatások kifizetését, hogy más juttatásokon takarítja meg a szükséges összeget. Biztosan lesz, ahol emiatt fog elmaradni a karácsonyi prémium, de ez már más kérdés – a lényeg, hogy aki teljesíti a feltételeket, annak jár az üdülési támogatás, és ennek kifizetése nem a munkaadó belátásán múlik.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 49. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?