Ford Transit: szórakoztató is lehet egy haszongépjármű

Ford Transit

Hol kezdjem? Nem is tudom, mi jutott eszembe, amikor ezt az autót foglaltam le tesztelésre. Gondoltam, új Transit, jó lesz kipróbálni, ne mindig csak klasszikus személyautókról írjak. Nem gondoltam volna, hogy annak is a lehető leghosszabb és legmagasabb változatát fogom megkapni.

Transit egyébként már legenda, minimum a haszongépjárművek között. A Ford ugyanis 1965-től gyártja, s az Amerikai Egyesült Államokban hatalmas sikerre tett szert, konkrétan több mint 50 százalékos a piaci részesedésre. Hát ezt a legendát kaptam kezem ügyébe egy hétre, annak is a leghosszabb, L4 H3 változatát. Aki azt gondolná, hogy csak egy felfújt unalmas és nagy autóról van szó, annak csalódást fogok okozni, a Transit Van ugyanis meggyőzött, hogy egy haszongépjármű volánja mögött ülve is lehet élvezetes a vezetés.

Radikális változás

Bár úgy tűnhet, hogy a Transit új modelljéről van szó, valójában a 2013-tól árusított negyedik generáció gyökeres technológiai és dizájnbeli ráncfelvarrását látják. A Transit aktuális változatát háromfajta hosszúságban és kétféle magasságban tudják megvenni, így tulajdonképpen minden vásárló megtalálhatja azt a karosszériát, amely a legjobban kielégíti szükségleteit.

Ford EcoBlue 2.0 dízelmotor három változatát rendelhetik a Transithoz, a 105, a 130 és a 170 lóerős változatból a tesztelt modell motorházában a legerősebb volt. A nagyon jól összehangolt hatgangos sebességváltóval ideális kombinációról van szó, őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy a teljesen telepakolt Transit mire lenne képes gyengébb motorral. Ebbe a járgányba ugyanis van hova pakolni.

Galéria

Csak a tér

A tesztelt változat hossza 6704 mm, a rakodótér méretei 4073x1784 mm, minek köszönhetően 4,21 méteres deszkák is elférnek benne. Ráadásul a rakodótér magassága két méter, az össztérfogat pedig eléri a 15,1 köbmétert. A rakodótérben több kampót találnak a rakomány rögzítésére, a teret nagyon jól működő LED-lámpák világítják meg. Az árut hátulról és oldalról is bepakolhatják, a hátsó ajtószárnyakat ráadásul közel 270 fokos szögben is ki lehet nyitni.
Ami az utasteret illeti, a Transit a személyautók megszokott kényelmét biztosítja. Természetesen sokkal magasabban ülünk a volán mögött, aminek köszönhetően nagyon jó a kilátás.

Mindig gondolni kell az autó hosszára, s ennek tudatában kell vezetni, előzni, parkolni vagy kerülgetni a szűk utcákon leparkolt autókat. De aki már megszokta, azt meglepi, mennyire kényelmesen vezethető az új Transit. Liter számra találni az utastérben rakodóteret, nagyobb üvegeket, iratokat, bármit kényelmesen el tudnak helyezni úgy, hogy az nem is lesz útban.
A felszereltség már alapban is nagyon gazdag, hiszen a Trend felszereltségi szintben találnak manuális klímát, sebességtartót, bőrbevonatú kormánykereket, elülső ködlámpákat, parkolószenzorokat. Apropó parkolás: szenzorok nélkül nehezen tudnám elképzelni, de radarok segítségével aránylag könnyen irányítható ez a nagy járgány a megfelelő helyre. Persze ahhoz, hogy leparkoljanak, minimum két, egymást követő helyre lesz szükségük.

Univerzális

Transit Van kifejezetten jó, élvezhető haszongépjármű. Gazdag a felszerelése, bár a metálfényezéssel ellátott változatai szerintem ritkaságszámba mennek, hiszen elsősorban munkagépről van szó. A vállalkozók azt fogják díjazni, hogy sok mindenre használható, könnyen variálható a járgány. Nem fognak csalódni volánja mögött sem, hiszen a számos, vezetést elősegítő rendszernek köszönhetően nagyon könnyű vezetni. A Ford Transit Van alapára 24 980 euró áfa nélkül, a tesztelt járgány ára áfa nélkül elérte a 31 045 eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?