Mona Lisa, a tökéletes

pex

A szépség nemcsak a néző szemében jelenik meg, hanem a vizsgált személy szemeinek és szájának viszonyában is függ. A szemeink közötti távolság, illetve a szemek és az ajak távolsága döntően meghatározza, hogy mennyire tartanak minket vonzónak, állítják amerikai kutatók.

A tudósok az ideális arc vizsgálata során meghatározták a szem, az ajak és az arcszél optimális elhelyezkedését. Négy vizsgálatot folytattak, ami során önkénteseket kértek arra, hogy nyilatkozzanak olyan arcok szépségéről, amelyek azonos vonásokkal rendelkeznek, de más a szemek és az ajkak elhelyezkedése.
Kiderült, hogy a szépséget alapvetően két arányszám határozza meg: függőleges irányban vizsgálva azok az arcok bizonyultak a legszebbnek, amelyeknél a szemek vonala és az ajkak közötti távolság a teljes archossznak körülbelül a 36%-a volt.

Vízszintesen a legfontosabb szám a szemek távolságának és az arc szélességének az aránya volt, ez körülbelül 46%-nál bizonyult optimálisnak.
Érdekes adat, hogy ezek az arányok éppen az „átlagos” arcnak felelnek meg. A kutatók szerint évek óta történnek próbálkozások arra, hogy megtalálják a szépség legfontosabb arányszámait. Az ókori görögök például az aranymetszésben hittek, és ezt használták az építészetben és a képzőművészetben is.

Egyesek szerint Leonardo Da Vinci is az aranymetszés szabályai szerint festette Mona Lisát. Régóta tudjuk, hogy bizonyos vonások – például a nagy szemek vagy a telt ajkak – nagyban befolyásolják az arc szépségét. Ezek az adatok ezt most egyértelműen be is bizonyították, de megmagyarázzák azt is, hogy egy új frizura miért áll jól vagy rosszul – a hajunk ugyanis jelentősen befolyásolni tudja ezeket az arányokat.

A kutatók szerint az arcok szépségének megítélése egy kognitív átlag eredménye. Az „átlagosság” talán az egészség egyik alappillére. Biológiai és evolúciós okokból találjuk szépnek az átlagos arcokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?