Számos csata vár az Európai Bizottságra

Ursula von der Leyen

Szerdán megszavazták az új Európai Bizottság összetételét, a 26 uniós biztossal. Az első nő, öt évtized után az első német, a 26-ból 12 nő. Sok szempontból forradalmi a most felálló Kollégium.

A Politico című brüsszeli angol nyelvű lap információi szerint ennyi német kabinetfőnököt se számoltak még soha, és még meglepőbb, hogy tegnapig franciák nem értek el ebbe a pozícióba. A biztosok kabinetfőnökei a legfontosabb ajtónállók e politikai testületben. Von der Leyen a parlamenti beszédében külön kitért a csehszlovák bársonyos forradalom évfordulójára, Havelt idézte ebből az alkalomból: „Azért dolgozzunk valamiért, mert jó; és ne csak azért, mert sikeres lehet”. Ez a mondat alapvetően jellemzi azt a német attitűdöt, amit Von der Leyen hozhat az Európai Bizottság munkájába. Azt, hogy dolgozni kell, lesznek nehéz döntések, vér és veríték. Mégis, a nehézségeket nem kell becsomagolni és a véka alá rejteni, hanem fel kell vállalni – mert hosszú távon ez elengedhetetlenek a közjó érdekében. Éppen ilyen hozzáállásra lenne szükség Brüsszelben és a tagállami fővárosokban is. Amikor egy közelgő országos vagy regionális választás miatt nem mer az adott kormányzat lépni egy nehezebbet, félve a népszerűségvesztéstől, ahelyett, hogy felvállalná a hosszú távú fenntarthatósághoz szükséges fájdalmas átalakulást, és mindazt, ami ezzel jár.

Az új bizottság nem kis részben a zöld new dealről beszél, arról, hogy a gazdaságot hogyan lehet úgy átalakítani Európában, hogy a klímaváltozás elkövetkező éveiben életképesek maradjunk; miközben ez jelentős iparági szereplőket fog érzékenyen érinteni. Velük szemben pedig csak a legmagasabb politikai szint képes érvényt szerezni, és csak akkor, ha létezik valamiféle konszenzus emögött. Ebben nem lesz könnyű dolga Von der Leyennek.

Az Európai Parlament nagykoalíciója nem állt össze, nem tudtak megegyezni a vezető pártok. Minden egyes ügy mentén csatát kell majd vívni.

A Zöldek meg sem szavazták az új bizottságot, igaz, tartózkodásuk az egyszerű többségi szavazás miatt nem okozott gondot. Némi bizakodásra ad okot, hogy most majdnem száz szavazattal kapott többet az új Kollégium, mint amikor korábban Von der Leyen személyéről szavaztak. Végül csak beálltak mögé a nagyobb pártok hezitáló delegációi is. Az európai kompromisszumpolitika tehát működik. Időigényes, és nem tesz neki jót a közösségi média korszaka, a folyamatos és 24 órás szereplési kényszer. Viszont egyelőre jobbat nem tudunk: a francia–német tengely nehezen áll össze, a kis országok amúgy is inkább annak örülnek, ha marad mozgásterük. Ezért a hosszú törvényhozási folyamatokat helyenként technokrata, helyenként kiragadott üzenetekre épülő, csúcsra járatott médiakampányok kísérik majd. Nekünk, polgároknak türelmesnek kell lenni, és kevésbé befolyásolhatónak.

Az unió halad tovább, és a sebessége végeredményben az 500 millió polgár akaratán múlik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?