Garamkövesd – kihívások előtt, felkészülve

f

Alig két és fél éven belül igen nagyot fog változni az élet a Garam torkolatvidékén. Ha elkészül a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közti új, közúti Ipoly-híd, várhatóan jóval nagyobb lesz a forgalom errefelé. Garamkövesd (Kamenica nad Hronom) község vezetőségének már előre fel kell készülnie erre a helyzetre. Biztonságos, rendezett települést szeretnének láttatni a nagyvilággal.

Beérik a munka gyümölcse

Az Érsekújvári járás délkeleti szegletében lévő, közel 1340 lakosú nagyközség Szlovákia egyik legszebb vidékén fekszik: a Burda-hegység, valamint a Garam és a Duna által bezárt háromszög határozza meg az atmoszféráját. Párkány alig 4 kilométer, Esztergomba negyed óra alatt el lehet jutni, és ha az ígéretek szerint 2021-re elkészül az új Ipoly-híd is Helemba és Ipolydamásd közt, akkor Vác fél-, Budapest háromnegyed órányira lesz innen. Elzer János szerint – aki 2010-től tölti be Garamkövesd polgármesteri posztját – a jövő kihívásaira már most fel kell készülni. „Amit az elmúlt tíz évben elvégeztünk, annak most érik be a gyümölcse. Egy bonyolult anyagi helyzetben lévő, földterületeit hibás döntések miatt elvesztő falu talpra állítása volt a kezdet. Akkor megmentettünk a község számára olyan ingatlanokat, amelyeket a korábbi vezetőség eladásra kínált, s mára mindegyiket felújítottuk. Önerőből korszerűsítettük a közvilágítást, így jó ideje már nem sötét falu Garamkövesd. A lélekszám gyarapítása, a fiatalok itthon tartása végett negyvenöt új lakást építettünk, és lenne még legalább ugyanennyire igény, de sajnos nincs földterületünk.” A lélekszám stabilitását jelzi az is, hogy az óvoda szinte teljes telítettségű: jelenleg 32 gyerek jár a szlovák és magyar oktatási nyelvű intézménybe.

Feladatokból nincs hiány

Továbbra is élő feladat a szennyvízcsatorna-hálózat teljes kiépítése, most csak a falu egy részét tudja ellátni; erre szándékoznak pályázni a jövőben. „A 2010-es és 2013-as árvíz után megkaptuk azt a mobil gátrendszert, amelyet akár 20 perc alatt fel tudunk állítani a falut legjobban veszélyeztető részen, a vasúti híd alatt. Van hozzá személyi állomány is, kiváló önkéntestűzoltó-csapatunk van, amelynek a teljes árvíz- és tűzvédelmi felszerelését saját szertárunkban tartjuk készenlétben, a rekreációs központ területén” – magyarázta Elzer János.

Ugyanott többfunkciós pályát is építettek pályázati forrásból. A közbiztonság fenntartását eddig 11 térfigyelő kamera segítette, s hamarosan sort kerítenek újabb 6-nak a beüzemelésére. „Az egyik legfontosabb feladat a híd megépítése előtt a járdalétesítés és a helyi utak felújítása lesz. Utóbbinak az ügyintézése már elkezdődött, megyei szinten folyik az előkészítés. Sajnos járdákat csak az út egyik oldalán tudunk majd építeni, ez a falu régi szerkezete miatt van így.”

Galéria

Turisztikai és egyéb kilátások

Kiemelten fontosnak tartják a turizmus szempontjából a kerékpárút megépítését, a helyi szolgáltatások fejlesztését. Garamkövesd olyan mikrorégió központja, amely egyszerre vulkanikus borvidék és a Vadas fürdő vendégei s a környék lakosai számára remek kilátást biztosító túraútvonalak kiindulópontja, ahol a kulturális és rekreációs tevékenység egyaránt nagyon fontos – fejtette ki a polgármester.

„Van tehát kihívás és napi feladat is elegendő. Viszont az állam részéről kicsit mostoha elbánást tapasztalnak a kistelepülések, egyre több a kompetencia pénz nélkül. Mikor elkezdtem a polgármesterséget, még 40-50, az állástalanok közül felvett közmunkásunk volt; mára alig páran maradtak. Miközben a közterületeket karban kell tartani. Úgy látszik, állandó falusi karbantartókra lesz szükség, ilyen munkakör létesítéséről kell majd hamarosan dönteni. Mert a környéken a dolgos ember el tud helyezkedni. Az apró napi gondokkal együtt is úgy vélem, Garamkövesden rendben mennek a dolgok: falunk kellemes, biztonságos, vendégszerető, nagyon szép fekvésű, gazdag múltú, és jövőképe is van; jó benne élni” – mondta Elzer János polgármester.

Hétszáz éves évforduló jövőre

Garamkövesden úgy tartják, falujuk első írásos emléke 1320-ból származik, így jövőre a kerek évforduló jegyében tervezik majd a helyi kulturális rendezvényeket. Ezekből korábban sem volt hiány. A farsangi „kanizsázás” a falu jeles szülötteire, Gyurcsó Istvánra és Hubik Istvánra emlékező nap és a versmondó verseny, a Szent Orbán-napi falunap, az Old Boy’s Kupa, a nyitott pincék napja, a szüreti felvonulás, a szépkorúak ünneplése, az adventi vásár és a Mikulás-nap mind-mind remek alkalom lehet a helyi közösség épülésére.

Ennek a faluközösségnek ma a legaktívabb tagjai a Garamkövesdi Borászok Szövetsége, a vadásztársulat, a helyi sport- és nyugdíjasklubok, valamint a Zöld Fa Liget civil társulás.

A falunak, amióta csak fennáll, a közeli esztergomi érsekséghez volt a legerősebb kötődése. Az 1332-es pápai tizedjegyzék már említi a Szent Mihály arkangyalnak szentelt templomát; ma is szinte a teljes lakosság római katolikus. A jelenlegi templomot feltehetően a réginek a helyén emelték 1734-ben, tornya 1842-ben épült hozzá. A vidéken évszázadok óta folyik bortermelés, ennek a Burda-hegység vulkanikus talaja s a helyi mikroklimatikus viszonyok egyaránt kedveznek. A korábbi időkben fontos volt továbbá a mezőgazdasági termelés, halászat, malomipar és kőbányászat. A falu határában természetvédelmi terület s remek túraútvonalak várják a látogatókat.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?