Az ellenzék összegyűjtötte a rendkívüli üléshez szükséges aláírásokat

parlament illusztráció

Az ellenzék összegyűjtötte a szükséges aláírásokat egy rendkívüli parlamenti ülés indítványozásához.

Erről Karol Galek (SaS) képviselő számolt be egy szerdai sajtótájékoztatón, melyen más ellenzéki képviselők is részt vettek. Összesen 50 képviselői aláírás gyűlt össze, ezeket a mai nap folyamán fogják leadni a parlament iktatójában.

A plénum kedden (november 26.) megszavazta, hogy halasszák el az 53. parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatok több mint felének megtárgyalását. Ezek közül csaknem az összes ellenzéki javaslat. Az ellenzéki politikusok szerint alkotmányos joguk, hogy a parlament megvitassa az általuk benyújtott javaslatokat. Galek elmondta: az elnapolt törvényekről a rendkívüli ülés keretében tárgyalnának. Mivel már nem érvényes a koalíciós szerződés, úgy véli, megvan rá az esély, hogy az ellenzéki javaslatok második olvasatba kerülhetnek.

Eduard Heger, az OĽaNO frakciójának elnöke hozzáfűzte: a házszabály nem tiltja azt, hogy a ciklus utolsó ülésén javaslatokat terjesszenek elő. Ha pedig a törvényjavaslatokat második olvasatba utalják, Heger szerint semmi sem akadályozza a házelnököt abban, hogy összehívjon még egy ülést.

Andrej Danko (SNS) házelnöknek a házszabály értelmében az aláírások leadásától számított hét napon belül kell összehívnia a rendkívüli ülést.

Arra az esetre, ha a koalíció nem tenné lehetővé a rendkívüli ülés megnyitását, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke kilátásba helyezte, hogy indítványozni fogják Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő leváltását.

A plénum kedden megszavazta, hogy halasszák el az 53. parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatok több mint felének megvitatását. Főleg első olvasatban lévő, képviselői javaslatokról van szó. Az ezzel összefüggő ügyrendi javaslatot Robert Fico, a Smer-SD elnöke terjesztette elő. Azzal érvelt, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet elfogadását hosszabb vitának kell megelőznie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?